Οι κάθε λογής ασχημοσύνες στις οποίες επιδίδονται χιλιάδες νεαροί Άγγλοι τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες στην κερκυραϊκή κωμόπολη του Κάβου δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά ένα νέο βρετανικό ριάλιτι του Channel 4 στάθηκε η αφορμή ώστε να ξεχειλίσει το ποτήρι της αηδίας και της αποστροφής στην Γηραιά Αλβιόνα.
Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τι συμβαίνει πραγματικά στον Κάβο» της Κέρκυρας το καλοκαίρι, η τηλεοπτική εκπομπή ξετυλίγει το γαϊτανάκι της διασκέδασης των νεαρών Βρετανών στο νησί του Ιονίου με στιγμιότυπα ακραίων ερωτικών περιπτύξεων σε δημοσίους χώρους, εξονυχιστικούς ελέγχους για αφροδίσια νοσήματα σε τοπικά ιατρεία και σκηνές…«ουροποσίας» ως μέρος στοιχήματος μεταξύ των συνδαιτυμόνων ενός καταστήματος νυκτερινής διασκέδασης.
Η αφοπλιστική ωμότητα του ριάλιτι σε συνδυασμό με τις σκληρές εικόνες νεανικής ορμής και ασυδοσίας στάθηκαν αρκετές για να προκαλέσουν σοκ στο βρετανικό κοινό και να αμαυρώσουν την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής. Θα σταθούν άραγε ικανές να αποσύρουν το ενδιαφέρον των «καλών» και «φιλήσυχων» τουριστών άπαξ και δια παντός από την Ελλάδα και να τους στρέψουν στην αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών;
Επί δύο δεκαετίες έχουμε παραμείνει παθητικοί θεατές του σκοτεινού «παιχνιδιού» που παίζεται στα νησιά του Ιονίου με τον Κάβο της Κέρκυρας να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Λαγανά της Ζακύνθου στην κούρσα της προσέλκυσης της βρετανικής νεολαίας, η οποία κατακλύζει τα καλοκαίρια τα νησιά με στόχο να ικανοποιήσει τα πάσης φύσεως απωθημένα της που αναγκάζεται να καταπιέζει στην πατρίδα της.
Τόσο οι Έλληνες ξενοδόχοι και επιχειρηματίες όσο και οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες καλύπτουν επαρκώς τις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις και με τη στάση τους συντελούν σε ένα έγκλημα, το οποίο είναι από μόνο του ικανό να υποσκάψει τα θεμέλια ολόκληρου του οικοδομήματος της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας», δηλαδή του τουρισμού.
Άραγε το υπουργείο κωφεύει εκουσίως ή δεν μπορεί να διαχειριστεί τα «μαύρα πρόβατα» της βρετανικής νεολαίας που ευθύνονται για την έκρυθμη κατάσταση στα ελληνικά νησιά;
Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε στην επικεφαλής του υπ. Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τον περίφημο οικονομικό νόμο του ελισαβετιανού σερ Τόμας Γκρίσαμ που υποστηρίζει ότι το «κακό χρήμα εκδιώκει το καλό» και την προτρέπουμε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό που στιγματίζεται από εικόνες αίσχους και ντροπής. Ειδάλλως τα πλέον δυσοίωνα σενάρια θα επιβεβαιωθούν και το πλήγμα στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία θα αποβεί ολέθριο αποστερώντας πολύτιμα κεφάλαια από τα ταμεία της χώρας.