Η Ρωσία θα προεδρεύσει της συμμαχίας BRICS το επόμενο έτος και θα έχει το καθήκον «να συνδυάσει τις προσπάθειες και τις κοινές προσεγγίσεις στον ευρασιατικό χώρο και στο χώρο των BRICS.
Αμέσως μετά το τέλος του COP28, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας είπε ότι η χώρα θα επιδιώξει να ενώσει τους BRICS υπό το λάβαρο της ενεργειακής μετάβασης σύμφωνα με το OilPrice.
Η Ινδία, επίσης ιδρυτικό μέλος των BRICS, έχει μεγάλες φιλοδοξίες και στον μεταβατικό χώρο, με την EY να προβλέπει ότι ο ενεργειακός της τομέας χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα και η Ινδία αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση COP28 για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, επειδή δεν τους άρεσε η γλώσσα για τον άνθρακα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η Βραζιλία εντάχθηκε στον ΟΠΕΚ ως το νεότερο μέλος του. Η κίνηση δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί και μπορεί να εξέπληξε ορισμένους, ειδικά αφού το καλοκαίρι, ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε ένα «πιο φιλόδοξο» πακέτο ενεργειακής μετάβασης.
Στην COP28, ο ΟΠΕΚ αντέδρασε έντονα στην αντίθετη γλώσσα που θα σήμαινε το τέλος των πετρελαϊκών βιομηχανιών των μελών του. Η Σαουδική Αραβία παρουσιάστηκε ως ο κακός, παρόλο που δεσμεύει δισεκατομμύρια δολάρια για έργα μετάβασης και πρόσφατα έγινε γνωστό ότι συγκέντρωσε έσοδα 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πράσινα ομόλογα.
Ρωσική Προεδρία
Αυτή την εβδομάδα, αμέσως μετά το τέλος της COP28, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας είπε ότι η χώρα θα επιδιώξει να ενώσει τους BRICS υπό το λάβαρο της ενεργειακής μετάβασης.
Η Ρωσία θα προεδρεύσει της συμμαχίας BRICS το επόμενο έτος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει το καθήκον «να συνδυάσει τις προσπάθειες και τις κοινές προσεγγίσεις στον ευρασιατικό χώρο και στο χώρο των BRICS», δήλωσε ο Ilya Torosov σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι BRICS δεν είναι ο πρώτος γεωπολιτικός και εμπορικός όμιλος που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για μετάβαση. Η ΕΕ είναι μια πολύ πιο πιθανή πρώτη σκέψη, ή η G7. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει διαχυθεί στη γεωπολιτική, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί οι BRICS μιλάνε γι’ αυτήν ως μπλοκ και όχι ως μεμονωμένα μέλη.
Μεμονωμένα, το μπλοκ BRICS έχει την Κίνα, τον μεγαλύτερο επενδυτή στον κόσμο σε αιολικά, ηλιακά και ηλεκτρικά οχήματα και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας και τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η Ινδία, επίσης ιδρυτικό μέλος των BRICS, έχει μεγάλες φιλοδοξίες και στον μεταβατικό χώρο, με την EY να προβλέπει ότι ο ενεργειακός της τομέας χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Νότια Αφρική, το πέμπτο μέλος της συμμαχίας, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών, αλλά εργάζεται για να το αλλάξει αυτό με κάποια χρηματοδότηση χρέους. Η χώρα ανακοίνωσε πρόσφατα αιτήματα για προτάσεις για 5 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας και πάνω από 600 MW αποθήκευσης μπαταριών.
Με άλλα λόγια, οι BRICS μπορεί να περιλαμβάνουν, από φέτος, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, αλλά διακυβεύεται και η θέση τους στη μετάβαση. Ωστόσο, το κάνει ρεαλιστικά.
Ο Ρώσος Torosov είπε στο Bloomberg ότι η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα επιδιώξει να μειώσει τη χρήση άνθρακα ενώ επεκτείνει την πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η Κίνα και η Ινδία αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση COP28 για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, επειδή δεν τους άρεσε η γλώσσα για τον άνθρακα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.
Και οι δύο χώρες επεκτείνουν την ικανότητα παραγωγής άνθρακα, με την Ινδία μόνη να σχεδιάζει να τριπλασιάσει την εγχώρια παραγωγή άνθρακα για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ενέκρινε νέα έργα παραγωγής άνθρακα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν ενισχύει περαιτέρω την αιολική και ηλιακή ικανότητα σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η Σαουδική Αραβία εργάζεται για την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια, και η Βραζιλία έχει επίσης σχέδια να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου – για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση, μεταξύ άλλων. Ο επικεφαλής Λούλα είπε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης ότι η Βραζιλία χρειάζεται περισσότερα χρήματα από πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση, ένα επιχείρημα με το οποίο συμφωνεί σθεναρά η Σαουδική Αραβία.
Έτσι, με τα περισσότερα μεμονωμένα μέλη των BRICS να έχουν τα σχέδιά τους για μετάβαση —ή τουλάχιστον τις φιλοδοξίες τους— είναι λογικό το θέμα να συζητείται σε επίπεδο ομάδας. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι τόσο ρεαλιστικό όσο τα σχέδια κάθε μεμονωμένου μέλους για μια μετάβαση ή, στην περίπτωση της Κίνας και της Ινδίας, μια προσθήκη περισσότερων πηγών ενέργειας.
Στην πραγματικότητα, η πεποίθηση ότι οι BRICS θα λάβουν υπόψη το παράδειγμα της G7 ή της ΕΕ και θα προσπαθήσουν να στραφούν από τους υδρογονάνθρακες, τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά σε αιολικά και ηλιακά είναι πιθανότατα εσφαλμένη. Ο λόγος για αυτό δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το ήμισυ των BRICS εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Είναι επειδή οι BRICS παρακολουθούν αυτό το παράδειγμα σε πραγματικό χρόνο και βλέπουν τις ανεπιθύμητες συνέπειες.
Ο Καναδάς έχει εφαρμόσει φόρο άνθρακα και, ως αποτέλεσμα, οι Καναδοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα. Η Γερμανία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, για να αναγκαστεί να ανοίξει ξανά τις γεννήτριες άνθρακα αφού έκλεισε τους τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρεοκοπήσει για να πληρώσει στους κατασκευαστές αιολικής δυναμικότητας την τιμή που ζητούν καθώς το κόστος αυξάνεται στα ύψη. Και η ΕΕ συλλογικά εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσω αντιπροσώπων.
worldenergynews.gr