Μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα λάβει σήμερα χώρα, με τις προσδοκίες για τις τουρκικές κυρώσεις να μην είναι και τόσο υψηλές.
Πολλές χώρες δεν επιθυμούν να ληφθούν μέτρα κατά των γειτόνων μας, με τις Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία να πρωτοστατούν για τους δικούς τους λόγους.
Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν από κοινού να συζητηθεί το θέμα, όμως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ρεαλιστικά δεν είναι πιθανό σήμερα και αύριο να ληφθούν αποφάσεις και ως εκ τούτου πρακτικά θα επιδιωχθεί να υπάρξει έστω χρονοδιάγραμμα κυρώσεων, με ορίζοντα το Δεκέμβριο, καθώς την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους είχε θέσει το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ορόσημο για να αποφασίσει η Τουρκία εάν επιθυμεί διάλογο ή κυρώσεις. Και παρά τη διπλή πρόκληση στην οποία προέβη η Άγκυρα λίγες μόνο ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι βασικοί παίκτες της ΕΕ με πρώτο το Βερολίνο εξακολουθούν να προκρίνουν ήπια στρατηγική έναντι της Τουρκίας.
Στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι είναι σαφώς κατά των προκλήσεων, όμως κάτι τέτοιο δε συνιστά αυτόματα αφορμή για κυρώσεις. Η ελληνική πλευρά συνιστά υπομονή αφού η διπλωματία τις τελευταίες μέρες έχει πάρει «φωτιά» προκειμένου να δοθεί μια λύση.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δεν αποκλείεται να βρεθεί ξανά στον Έβορ μετά τη Σύνοδο, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις. Ο πρωθυπουργός το είχε κάνει αυτό και στις Αρχές Μαρτίου όταν η Ελλάδα έλαβε την στήριξη της ΕΕ η οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.