Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” για την κυβέρνηση που υπαρχει ως δέσμευση μέσα στο τρέχον μνημόνιο. Ομως η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει καν για άνοιγμα της συζήτησης αυτής μέσα στο 2014, γιατί γνωρίζει τι θα επακολουθήσει. Έτσι, ζητεί από την τρόικα να καθυστερήσει το θέμα του ασφαλιστικού για τον ερχόμενο Μάρτιο – Απρίλιο, μετά την Προεδρική εκλογή.
Όμως, το ασφαλιστικό και οι νέες αλλαγές που θέλει η τρόικα είναι μέσα στο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ρωτούν την κυβέρνηση είναι πως να μεταφέρουν για τους επόμενους μήνες ένα νομοσχέδιο – εκκρεμότητα του μνημονίου, όταν θα εχει τελειώσει το μνημόνιο. Άσχετα με το αν θα υπογράφει ένα άλλο. Γι’ αυτό και οι δανειστές πιέζουν για παραταση του μνημονίου μέχρι και το Μάρτιο του 2015.
Τι ζητεί η τρόικα για το ασφαλιστικό
Οι εισφορές να εχουν καλύτερη ανταποδοτικότητα με τις εισφορές
μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων,
μείωση της κατώτατης σύνταξης,
αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 χρόνια αντί για 15 και
κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προσπαθήσει να πείσει την Τρόικα οι αποφάσεις για τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού να μετατεθούν για τον Απρίλιο του 2015, με το επιχείρημα ότι είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο ενοποίησης των ταμείων, η εφαρμογή του οποίου θα επιτύχει οικονομίες κλίμακας και κατ’ επέκταση μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενοποίηση των ταμείων είναι ήδη έτοιμο (ενας φορέας που θα ελέγχει ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και ενας ακόμα για τις επικουρικές ανταπαντά το υπουργείο Εργασίας.
Όπως λένε, θα υπάρξουν οικονομίες κλίματος και έτσι θα μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη.
Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ρήτρα μηδενικός ελλείμματος για τα ασφαλιστικα ταμεία, δηλαδή θα υπάρχει η διασφάλιση των 360 ευρώ προς όλους τους συνταξιούχους και από εκεί και πέρα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο θα δίνει συντάξεις ανάλογα με το τι υπάρχει στο ταμείο του.