Μετά τη δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022, οι δανειστές έθεσαν αυτήν τη νέα απαίτηση, που συμπεριλαμβάνει το ‘πάγωμα’ των συντάξεων για ακόμα ένα χρόνο, με σκοπό να εξοικονομηθούν 90 εκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε με το νόμο Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου έως το 2021, έχοντας ως κύριο στόχο την εξοικονόμηση σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ σε συντάξεις στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζητά και κάποιες ‘επιδιορθώσεις’ στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες επαναφέρονται τον Σεπτέμβριο του 2018 όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, και αυτή η πρόβλεψη απαιτεί άμεση νομοθέτηση. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εκκρεμότητα η νομική γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα των πρόσφατων ρυθμίσεων για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.