Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μία εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς υπό την πίεση του Δυτικού παράγοντα (ΗΠΑ, Γερμανία, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Εσχάτως μετά και την συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ CDU/CSU και SPD, άρχισε να ενεργοποιείται εντονότερα ο Γερμανικός παράγοντας (συναντήσεις Άνγκελα Μέρκελ με Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ), ενώ την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια με πρώτο σταθμό τα Σκόπια.
Όλα αυτά στον απόηχο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, όπου ο Ελληνικός λαός με έντονο τρόπο διατράνωσε την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να υποτιμήσει τόσο τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου όσο και το σαφές μήνυμα που αυτό έστειλε στην πολιτική ηγεσία και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το γειτονικό κράτος για την επίλυση του ονοματολογικού στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).
Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακίνηση του «σκανδάλου Novartis» μία μόλις ημέρα μετά την πραγματοποίηση του μαζικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Πρόκειται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για μία προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την Ελληνική κοινή γνώμη από το Σκοπιανό ζήτημα και γενικότερα από τα φλέγοντα εθνικά θέματα (π.χ. Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο).
Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) διενήργησε μία διαδικτυακή έρευνα της κοινής γνώμης αναφορικά με το Σκοπιανό για το διάστημα 01/02/2018-15/02/2018 και τα ευρήματά της είναι ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά.
Τέθηκαν τέσσερα ερωτήματα και ψήφισαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Αναλυτικότερα τα ερωτήματα ήταν τα εξής:
- α) Είστε υπέρ ή κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων;
- β) Πιστεύεται ότι εξυπηρετεί τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;
- γ) Συμφωνείτε με τη στάση της Εκκλησίας για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων;
- δ) Συμφωνείτε με τη στάση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι;
Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δημοσκόπηση είναι τα εξής:
α) Η Ελληνική κοινή γνώμη με συντριπτική πλειοψηφία (86%) δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί λύση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Η στάση αυτή της Ελληνικής κοινής γνώμης εκ πρώτης όψεως δύναται να οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να οπλίσει διαπραγματευτικά την φαρέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης και να τονίσει στους φίλους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι λόγω της σκληρής στάσης του Ελληνικού λαού στο ευαίσθητο αυτό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για μείζονες υποχωρήσεις στη Σκοπιανή πλευρά. Αν όχι για την αποφυγή της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία, τουλάχιστον στην ρητή και πλήρη αποκήρυξη με διεθνείς εγγυήσεις κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και χρήσης του ψευδο-ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού», «Μακεδονικής ταυτότητας» και «Μακεδονικής γλώσσας» τόσο στο Σύνταγμα των Σκοπίων όσο και στα σχολικά βιβλία κ.λπ.
Δυστυχώς όπως προαναφέρθηκε η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τη λαϊκή βούληση και φαίνεται πως είναι έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις αντί να πείσει τους συμμάχους μας ότι σε μείζονες υποχωρήσεις θα πρέπει να προβούν τα Σκόπια.
β) Η Ελληνική κοινή γνώμη επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (72%) που ξεπερνάει κατά πολύ την εκλογική δύναμη πολιτικών κομμάτων που παραδοσιακά τάσσονται κατά του ΝΑΤΟ (π.χ. ΚΚΕ) δεν φαίνεται να πείθεται από το αφήγημα των ευρωατλαντικών θεσμών ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος και ως εκ τούτου θα ωφελήσει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αυτό είναι ένα εύρημα το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η Ελληνική κυβέρνηση ειδικά στην περίπτωση που παρασκηνιακά τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία FYROM. Γνώμη του γράφοντος είναι ότι η ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα ωφελήσει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβλέψει την στάση της Ελληνικής κοινής γνώμης στο ζήτημα αυτό.
γ) Η Ελληνική κοινή γνώμη στηρίζει ξεκάθαρα την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος (76%) για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο θεσμός της Εκκλησίας εξακολουθεί και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τον Ελληνικό λαό.
δ) Η Ελληνική κοινή γνώμη στηρίζει επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (69%) την σθεναρή στάση που κράτησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ασκώντας επί της ουσίας βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Η στάση αυτή της κυβέρνησης Καραμανλή αποτελεί κατά την εκτίμησή μου πυξίδα και για την σημερινή Ελληνική κυβέρνηση στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2018.
Ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος είναι Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ