Χαμός Κυρίου…γίνεται στα δικηγορικά γραφεία, καθώς η κρίση έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα μεταξύ συζύγων, συνεταίρων, συνεργατών και γενικά όλου του κόσμου. Οι δικηγόροι, οι σοβαροί τουλάχιστον, προσπαθούν να εξηγήσουν στους ανθρώπους που «μπαίνουν τρελαμένοι» στα γραφεία τους ότι είναι καλό να βρουν μεταξύ τους λύσεις στις διαφορές τους, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικασθούν το 2016 και οι αποφάσεις θα βγουν το 2018!
Είναι ανομολόγητο μυστικό πως απονομή δικαιοσύνης με τέτοια καθυστέρηση σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά δικαιοσύνη. Και αυτό είναι δραματικό τόσο στις διαφορές μεταξύ εταιρειών, όσο και μεταξύ συζύγων…«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους πελάτες μας, πρόσθετε έμπειρη δικηγόρος των Αθηνών, ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να προβλέψουμε την κατάληξη μιας υπόθεσης. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι προβλέψιμες. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, οι νεαροί δικαστές που δικάζουν πρωτοβάθμια, δεν έχουν κοινωνικές εμπειρίες, ούτε αναγνωρίζουν με επάρκεια το πνεύμα του νόμου. Δεύτερον, υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα για το πώς δικάζουν οι δικαστές. Οι νόμοι έχουν εγκαταλειφτεί και χρησιμοποιείται περισσότερο η νομολογία, η οποία έχει διαμορφώσει με τα χρόνια απόλυτα στρεβλές ερμηνείες του νόμου».
Δηλαδή, καταλαβαίνουμε εμείς, πέρα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, τα είκοσι τελευταία χρόνια παράχθηκε μια νομολογία που εξυπηρέτησε συμφέροντα και καταστάσεις, δημιουργώντας ένα απίστευτο πλέγμα αδικίας που δυστυχώς συντηρείται από αδράνεια.
Συνεπώς, δεν αρκεί μια κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Οι νόμοι ως επί το πλείστον είναι καλοί. Το πρόβλημα είναι ποιος και πώς θα εκκαθαρίσει την στρεβλή νομολογία και ποιος θα διδάξει στους δικαστές πώς να δικάζουν. Η παλιά φρουρά είχε κύρος και ήταν «διαβαστερή». Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Όπερ σημαίνει πως πέρα από τις όποιες δίκαιες ή λιγότερο δίκαιες μισθολογικές διεκδικήσεις, η ελληνική δικαιοσύνη χρειάζεται μια συνολική αναμόρφωση για να μπορέσει να υπηρετήσει με επάρκεια και κύρος την αποστολή της.