Αν θαυμάζουμε οι περισσότεροι τις ΗΠΑ είναι γιατί έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των ανθρώπων ως η χώρα των ευκαιριών. Η εκλογή του Ομπάμα ήρθε να αποδείξει ότι αυτή η αίσθηση δεν ισχύει μόνο για την οικονομική επιτυχία, αλλά και την πολιτική. Άλλωστε και η πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, με την εναλλαγή των προέδρων, συνηγορεί σε αυτό. Βεβαίως και υπήρχαν και υπάρχουν πολιτικές οικογένειες στις ΗΠΑ, αλλά με εξαίρεση τους Κένεντι, που έβγαλαν δύο προέδρους, δεν είχαμε άλλα «δυναστικά» φαινόμενα. Στις επόμενες εκλογές του 2016, ίσως, όμως να τα βρούμε μπροστά μας, καθώς ενδέχεται να δούμε αντίπαλες τις οικογένειες των Μπους και των Κλίντον.
Δεδομένου ότι ο Ομπάμα εξάντλησε με την επανεκλογή του τις δύο θητείες, η προεδρική εκλογή του 2016 βρίσκει το πεδίο υποψηφιοτήτων και στα δύο κόμματα ανοικτό και ήδη οι διεκδικητές έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση.
Όσον αφορά την πλευρά των Δημοκρατικών, ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραμένει απόλυτος κυρίαρχος των Δημοκρατικών. Μάλιστα σοβαροί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα οφείλει την επανεκλογή του στις εμφανίσεις που έκανε τις δυο τελευταίες εβδομάδες της αναμέτρησης ο Μπιλ Κλίντον σε πολιτείες κλειδιά. ‘Όπως μάλιστα μου ανέφερε σε κουβέντα μεγάλο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος το βράδυ της επανεκλογής Ομπάμα, «ίσως απόψε να εκλέξαμε όχι ένα αλλά δύο Προέδρους», υπονοώντας την μάλλον δεδομένη υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016. Και μου εξήγησε «άν τελικά διεκδικήσει το χρίσμα δύσκολα το χάνει»…
Στην απέναντι πλευρά οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε αναταραχή έχοντας χάσει δυο προεδρικές εκλογές στη σειρά. Οι τρείς τελευταίες προεδρικές εκλογές που κέρδισαν είχαν ένα κοινό ο πρόεδρος ονομάζονταν Μπούς.
Με δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν ελκυστικά ονόματα στο προσκήνιο για τη διεκδίκηση του χρίσματος το 2016, το όνομα Μπούς έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στο πρόσωπο του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα, γιου του πρώην Προέδρου, Τζόρτζ Μπούς και αδελφού του επίσης πρώην Προέδρου, Τζόρτζ W. Μπούς, Τζέμπ Μπούς.
Εάν οι φήμες επαληθευτούν θα μιλάμε για μετωπική σύγκρουση των δύο δυναστειών στην εκλογική μάχη του αιώνα.