Κόκκινο πανί είναι για την Τουρκία οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει πρόσφατα την δυσαρέσκειά του. Αναλυτές που φιλοξενούνται σε τουρκικά ΜΜΕ, όπως ο αρθρογράφος της Hurryiet Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αναφέρουν ότι οι βάσεις αυτές στοχεύουν κατά της Τουρκίας.
«Κάτω από το μύτη μας χτίστηκαν 9 βάσεις των ΗΠΑ και δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως ‘’κάποιοι λένε πως αυτές οι βάσεις είναι εναντίον της Ρωσίας αλλά εμείς δεν το πιστεύουμε’’. Διότι αυτές οι βάσεις βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και τα όπλα τους δεν έχουν στραφεί εναντίον της Ελλάδας , αλλά αντιθέτως στοχεύουν την Τουρκίας», δήλωσε στο CNN Turk.
Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εξήγησε ότι οι δύο βάσεις που ενοχλούν περισσότερο την Άγκυρα είναι της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Ειδικά για τη Σούδα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την επέκτασή της.
Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα καθημερινή είναι πλέον η παρουσίαση χαρτών με ελληνικά νησιά που η Άγκυρα ζητεί να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αναλυτές αναφέρουν ότι τα εν λόγω νησιά είναι κάτω από τη μύτη της Τουρκίας και θα μπορούσαν να την πλήξουν ανά πάσα στιγμή.
«Εδώ μιλάμε για επεκτατική πολιτική της Ελλάδας, κατοχή. Εχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά τα οποία βρίσκονται κάτω από την μύτη μας και μπορούν να πλήξουν την Τουρκία καθώς είναι σε απόσταση βολής του πυροβολικού. Με όπλα μπορεί να πλήξει στην Τουρκία όποτε θέλει. Αυτή είναι επιθετική πολιτική», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ στην τηλεόραση Haber Global. Δεν λείπουν φυσικά και οι ακρότητες, με τον ίδιο αναλυτή να δηλώνει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα.
«Υπάρχει μια πραγματικότητα. Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που με τις Συνθήκες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κάποια από αυτά τα κατέλαβε και τα άνοιξε προς οικοδόμηση. Επίσης έχει στρατιωτικοποίησει νησιά τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Επίσης τα παραχωρεί για να τα χρησιμοποιούν κι άλλες χώρες», ανέφερε.