Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Πώς τα social media υπονομεύουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις

Ένα από τα μελλοντικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η αστυνομία κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών ενεργειών, όπως αυτής που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο Σίδνεϊ, είναι να ελέγξει τη διακίνηση των πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Eιδικός σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, είναι πλέον σε θέση να υπονομεύσουν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, όπως έγινε έως ένα βαθμό και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Σίδνεϊ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα η αστυνομία ήλθε σε συνεννόηση με τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης για το τι θα μεταδώσουν και τι όχι απ’ όσα διαδραματίζονταν μέσα και έξω από το ζαχαροπλαστείο του Martin Place, όπου οπλοφόρος Ιρανός πρόσφυγας κρατούσε τους ομήρους, τα social media μετέδιδαν πληροφορίες για το τι συνέβαινε. Κάποια στιγμή, μάλιστα, κάποιος πόσταρε ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι έβλεπε έναν οπλοφόρο των ειδικών δυνάμεων να ανεβαίνει σε μια σκάλα.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο μήνυμα στην τηλεόραση του ABC, ο καθηγητής, Greg Barton, που έχει ειδικευτεί σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, είπε ότι ο οπλοφόρος που είχε πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να είχε πληροφορηθεί τι συνέβαινε απ’ έξω και τι σχεδίαζε να κάνει η αστυνομία και να είχε αντιδράσει ανάλογα.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής «γιατί, ναι μεν, η πιο πάνω πληροφορία δεν είχε συνέπειες, αλλά μελλοντικά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν».

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάθριν Μπερν, αναφερόμενη στο θέμα, δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν πλέον να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να θέσει υπό τον έλεγχό της τις πληροφορίες.

Η ίδια τόνισε, επίσης, ότι η αστυνομία παρακολουθεί τις σχετικές αναρτήσεις που γίνονται στο Facebook και το Twitter και λαμβάνει τα μέτρα της, προκειμένου να διαχειριστεί όσο πιο καλύτερα μπορεί την κατάσταση.

Τα social media, βέβαια, δεν τα χρησιμοποιούν μόνο οι διψασμένοι για ενημέρωση χρήστες τους, αλλά και οι ίδιοι οι τρομοκράτες για να δίνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα στις ενέργειές τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων