Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Οι εικόνες πίσω από το πανό

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Σε μια εποχή όπου όλοι ασχολούμαστε με τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να δώσει το στίγμα του στην καθημερινότητα. Δυστυχώς το στίγμα ήταν αρνητικό. Στην χθεσινή επέτειο για τα θύματα της θύρας 7 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού υψώθηκε ένα πανό που δεν προσβάλλει μόνο τους οπαδούς της ομάδας αλλά όλο τον ελληνισμό. Οι εικόνες που βρίσκονται πίσω από το πανό είναι πολλές και μαρτυρούν όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε σαν λαός και που μας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

«Όσοι ζείτε να πάτε να τους βρείτε». Μόνο που το γράφω νιώθω μια ντροπή μέσα μου. Αυτό το πανό δείχνει όλη την έλλειψη ανθρωπισμού που έχουμε σαν λαός ή οποία φανερώνει πως είμαστε αμόρφωτα όντα χωρίς ποδοσφαιρική παιδεία και πολιτισμό. Ακόμα και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ένιωσαν άσχημα και το κατέβασαν μετά από 10 λεπτά. Το πανό αποδεικνύει πως είμαστε πρώτα οπαδοί και μετά άνθρωποι ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Αυτή ή μέρα είναι πένθιμη για όλο τον ελληνικό αθλητισμό και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού κατάφεραν να δηλητηριάσουν με το μικρόβιο του ανταγωνισμού αυτή την στιγμή αδιαφορώντας για τον πόνο, την θλίψη και την στεναχώρια των συγγενών των θυμάτων. Για την ιστορία τα θύματα πήγαν να δουν ένα μεγάλο ντέρμπι και να γιορτάσουν την νίκη της ομάδας τους και έφυγαν νεκροί λόγω της ανυπομονησίας των οπαδών του Ολυμπιακού.

Το χθεσινό γεγονός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να αφυπνιστούμε ως λαός και να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε στις επόμενες γενιές οπαδών τα αγαθά της ποδοσφαιρικής παιδείας και του πολιτισμού αλλάζοντας την συμπεριφορά μας γενικότερα. Οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο πρώτα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και μετά από όλους τους άλλους. Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να αντιδράσει και να διδάξει μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων την σωστή συμπεριφορά στα ελληνικά γήπεδα. Οι οικογένειες μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά για να τα βοηθήσουν να καταλάβουν πως αυτή δεν είναι η σωστή συμπεριφορά στο γήπεδο.

HTML tutorial

Η 8η Φεβρουαρίου στιγματίστηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία. Την πρώτη θρηνήσαμε 21 νεκρούς τώρα θρηνούμε ένα λαό απαίδευτο και απολίτιστο. Η χθεσινή κίνηση χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απάνθρωπη και αποδεικνύει περίτρανα πως δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για τον συνάνθρωπό μας. Όμως θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα καλύτερο ελληνικό αθλητισμό με οπαδούς που θα ενδιαφέρονται για την ομάδα τους και όχι για τους αντιπάλους. Αυτό θα βοηθήσει στην βελτίωση της συμπεριφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ως Έλληνες ότι στα δύσκολα αλλάζουμε συμπεριφορά και βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση αποστομώνοντας όσους μας περιφρονούσαν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων