Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Οι εκλογές της αλήθειας

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Είναι η πρώτη φορά που στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα αναμετρηθούν τα κυρίαρχα κόμματα για την εφαρμογή και όχι την αποφυγή του μνημονίου. Αυτό από μόνο του είναι κάτι το θετικό. Γιατί χρόνια τώρα πολιτικά κόμματα και πολιτικές περσόνες έχτιζαν καριέρες πάνω στο ψευτοδίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Ένα δίλημμα που δηλητηρίασε την πολιτική ζωή του τόπου, δημιούργησε ανέφικτες προσδοκίες στον ελληνικό λαό, και το κυριότερο, μας εμπόδισε να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια.

Δραχμιστές κρύβονταν πίσω από την πλειοψηφία ενός ασπόνδυλου κόμματος που αναζητούσε την εξουσία. Τώρα πλέον τους ξέρουμε, έχουν φτιάξει δικό τους κόμμα και μιλούν πλέον ανοικτά για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Λαϊκιστές κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για δωσιλογισμό και εθνική προδοσία. Τώρα συντάσσονται «στην αναγκαιότητα εφαρμογής του μνημονίου»…

Το τοίχος του ψέματος χτίστηκε εξαιρετικά τόσο από τα κόμματα που αντιμνημονίου όσο δε και από τα κόμματα που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το Μνημόνιο. Οι εκάστοτε φορείς της πολιτικής εξουσίας και οι αντιπολιτευόμενοι τους έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν την εφαρμογή του, λέγοντας ψέματα ή τουλάχιστον αποφεύγοντας να αναφέρουν την πλήρη αλήθεια, για την Οικονομία, την Δημόσια Διοίκηση, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δημιουργήθηκε γιατί και οι δυο πλευρές εκμεταλλεύθηκαν την οργή των πολιτών. Η μεν πρώτη αποφεύγοντας να εξηγήσει την αλήθεια και να έλθει σε σύγκρουση με ομάδες συμφερόντων και καθεστωτικές νοοτροπίες, η δε δεύτερη γιατί προτίμησε να αξιοποιήσει την λαϊκή οργή προς όφελος της δικής της πολιτικής ανέλιξης.

Υπο αυτή την έννοια, οι εκλογές που έρχονται είναι λυτρωτικές για εκείνους που τόσα χρόνια έβλεπαν το ψέμα και τον λαϊκισμό να κατακλύζουν την πολιτική ζωή του τόπου χωρίς να έρχεται όμως το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου οι λαϊκιστές και οι φορείς του ψέματος να απογυμνωθούν και να χτυπήσουν με ταχύτητα στον τοίχο του ρεαλισμού.

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Έχουν όμως και το δικαίωμα ενός ακόμη καταστροφικού λάθους; Έχουν το δικαίωμα να πουν για άλλη μια φορά ότι «άλλα ψηφίσαμε και άλλα μας επιβλήθηκαν;». Ίσως είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της εποχής των μνημονίων οπου οι πολίτες ξέρουν επακριβώς το κάθε κόμμα τι πρεσβεύει. Ξέρουν ότι για τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους δανειστές. Ξέρουν ότι άλλη λύση (εντός της ευρωζώνης) πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων δεν υπάρχει. Ξέρουν ποιος είναι ο κίνδυνος της αποτυχίας αλλά και το αποτέλεσμα της επιτυχίας.

Όλα αυτά τα ξέρουν γιατί τους τελευταίους μήνες ένιωσαν στο πετσί τους και την «εναλλακτική διέξοδο από την κρίση». Ίσως η καταστροφική διακυβέρνηση των τελευταίων 8 μηνών να ήταν τα δίδακτρα της ενηλικίωσης του ίδιου του ελληνικού λαού. Θα φανεί στην κάλπη σε 6 ημέρες από σήμερα.

Για την χώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να αποτελέσουν τις εκλογές της αλήθειας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Το ζητούμενο πλέον είναι οι πολίτες να επιλέξουν όχι μόνο το αληθές αλλά και το εθνικά σωστό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων