Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Κατόπιν της συνάντησης που είχαν την Κυριακή οι Υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Βρετανία να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ, προκειμένου να μην παραταθεί η αστάθεια που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος της προηγούμενης Πέμπτης.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο), ανέφεραν πως θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης το συντομότερο δυνατό.
Ο Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε να διοριστεί γρήγορα ένας νέος πρωθυπουργός στη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο τελευταίος προβλέπει να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο και να αφήσει στον διάδοχό του την ευθύνη της διαπραγμάτευσης της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ.
«Ασφαλώς πρέπει να διοριστεί ένας νέος βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, όμως το πράγμα επείγει», δήλωσε ο Ερό. Και πρόσθεσε: «Ζητούμε να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί το άρθρο 50, το πράγμα επείγει, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, όπως και των Ευρωπαίων, ζητούμε η Ευρώπη και οι 27 άλλοι να γίνουν σεβαστοί.»
Ακόμη, οι έξι υπουργοί ανέφεραν πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ιδιαίτερα αγωνιζόμενη εναντίον της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και εργαζόμενη για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και των ζητημάτων της ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.
«Οφείλουμε να ετοιμάσουμε αυτές τις απαντήσεις μαζί και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά επίσης ικανή», τόνισε ο Σταϊνμάιερ, και πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σύντομα σ’ αυτές τις απαντήσεις και αυτό είναι το μήνυμά μας προς το Λονδίνο».
Πάνω σε αυτό το ζήτημα οι 6 Υπουργοί εξωτερικών κατέληξαν σε ένα κείμενο εννιά σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες θέσεις σχετικά με την νέα αμυντική πολιτική που θα πρέπει να οικοδομηθεί στην Ευρώπη, αλλά και πλήθος άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν.
Οι τρεις πρωτοβουλίες που προτείνονται από τους 6 Υπουργούς είναι:
1) Μία Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία
α) Η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει συμφωνημένες Ευρωπαϊκές στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και να προωθήσουν μία ολοκληρωμένη πολιτική πάνω σε αυτούς τους τομείς.
β) Τα κράτη μέλη που είναι πρόθυμα να θεσπίσουν μία μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να είναι ευέλικτα.
γ) Εάν είναι απαραίτητο, τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση εγκαθίδρυσης θαλάσσιων δυνάμεων ή να αποκτήσουν κάποιες τέτοιου είδους δυνατότητες που θα ανήκουν στην ΕΕ.
2) Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Οι Υπουργοί είπαν:
α) Είμαστε αποφασισμένοι ότι η ΕΕ πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα παγκόσμια πολυεθνικά σύνορα και την ανάλογη αρχή προστασίας των συνόρων.
β) Η ΕΕ πρέπει να βρει μία κοινή απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που θέλουν να μπουν στην ΕΕ για οικονομικούς λόγους.
γ) Θα δουλέψουμε για να μειώσουμε τους παράγοντες πίεσης της παράνομης μετανάστευσης.
3) Προώθηση της επέκτασης και της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι Υπουργοί ανέφεραν:
α) Για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μία ανανέωση της προσπάθειας για περισσότερη ιδιωτική και δημόσια επένδυση.
β) Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έρθει ως μία μεγάλη έκρηξη, αλλά ως αποτέλεσμα μίας πραγματικής και σταδιακής εξέλιξης.
γ) Μία δημοσιονομικής δυνατότητας ΟΝΕ θα πρέπει να αρχίσει μέχρι το 2018 το αργότερο να υποστηρίζει τα κράτη μέλη που είναι περισσότερο χτυπημένα από την οικονομική κρίση.
Τέλος, το βρετανικό δημοψήφισμα πυροδότησε ένα ντόμινο πολιτικών και όχι μόνο εξελίξεων που θα έχουν δύο αποτελέσματα. Ή θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της ΕΕ μια και καλή ή θα την βουλιάξουν και θα φτιάξουν κάτι καινούριο στην θέση της. Η Ευρώπη ως οικοδόμημα χρειαζόταν ένα σοκ προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνει τις αδυναμίες της και να επαναφέρει τον ενωτικό της χαρακτήρα που είχε χαθεί εδώ και αρκετό καιρό.