Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Έλαβε χώρα το δημοψήφισμα που είχε προτείνει οικολογική οργάνωση στην Ελβετία για να περιοριστεί η μετανάστευση, την οποία πρόταση απέρριψαν οι πολίτες.
Είχα γράψει πριν από μήνες για την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, την έγκρισή της προκειμένου να διεξαχθεί ως δημοψήφισμα αφού είχε συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές που ορίζει ο νόμος, αλλά και τα αμφιλεγόμενης σοβαρότητας επιχειρήματα για το πώς η μετανάστευση στην Ελβετία επιβαρύνει το περιβάλλον. Το βασικό επιχείρημα της καμπάνιας ήταν ότι με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση δημιουργείται υπερπληθυσμό στη χώρα, η οποία έχει πεπερασμένους φυσικούς πόρους.
Οι αντιδράσεις κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και οργανώσεων εργοδοτών στην καμπάνια υπέρ του δημοψηφίσματος της οικολογικής οργάνωσης Ecopop, ήταν μεγάλες και με πολύ πιο σοβαρά επιχειρήματα που το χαρακτήριζαν ξενοφοβικό αλλά και με αρνητικές συνέπιες για την οικονομία της χώρας σε περίπτωση μείωσης των μεταναστών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελβετία.
Ίσως η απόφαση του δημοψηφίσματος να αποτελεί και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση της Ελβετίας, η οποία φέτος το καλοκαίρι είχε αποφασίσει να εφαρμόσει από το 2017 ποσόστωση στους μετανάστες που δέχεται η χώρα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΕΕ η οποία διαμήνυσε πως μια τέτοια απόφαση που αντιτίθεται σε βασικές αρχές της θα επέφερε και συνέπειες για την Ελβετία όσον αφορά το εμπόριο των προϊόντων της σε χώρες της ΕΕ.
Είναι αδιανόητο στη φάση που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ξεπεράσει την εσωτερική της κρίση, όταν οι χώρες του νότου υποφέρουν από κρίσεις που είναι εν μέρει αποτέλεσμα των ανισοβαρών δομών ‘Κέντρου-Περιφέρειας’ που όριζε η συνθήκη του Μαάστριχτ και που απέδωσαν τεράστια κέρδη στις εξαγωγές και τις βιομηχανίες των χωρών του ‘κέντρου’. Σήμερα χώρες όπως η Γερμανία βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για αυτό, φυσικά λειτουργώντας προς το συμφέρων τους αλλά με δυσκολίες πολλές φορές να πείσουν τους πολίτες τους. Η Ελβετία δίνει ένα πολύ κακό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με ισχυρές οικονομίες αλλά και παρουσιάζει μειωμένη διάθεση αλληλεγγύης, τουλάχιστον αποδεχόμενη τους μετανάστες που θα προσέλθουν για να παράγουν πλούτο, χωρίς πριν η χώρα να έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για αυτούς. Μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα θα ήταν ισχυρό βοήθημα προς αυτή την κατεύθυνση που επιλέγει η κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να σημαίνει αυτό ότι η αρνητική απόφαση των πολιτών θα επηρεάσει την ανεξάρτητη πρωτοβουλία της για τις ποσοστώσεις στη μετανάστευση.
*Στη φωτογραφία δύο αφίσες υπέρ και κατά της πρότασης του δημοψηφίσματος. Στην πρώτη (υπέρ) αναγράφεται: Ο Ιβάν, βιαστής και σύντομα Ελβετός