«Αν ρίξεις έναν βάτραχο σε νερό που βράζει θα πηδήξει αμέσως έξω. Αν όμως ζεστάνεις το νερό σιγά σιγά τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά να βράσει μέχρι θανάτου».
Έτσι αποτυπώνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα την οποία παρομοιάζει με καζάνι που βράζει. Σύμφωνα με τους NYT η ελληνική δημοκρατία είναι σαν τον βάτραχο που βράζει, εξαιρετικά αποδυναμωμένη από τις πελατειακές σχέσεις και την κατάχρηση εξουσίας, πληγωμένη από τα πέντε χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας και πλέον… σε μεγάλο κίνδυνο.
Οι New York Times γράφουν πώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γίνεται όλο και πιο απολυταρχική, περνώντας νόμους με διατάγματα, έχοντας τάσεις προς την άκρα Δεξιά.
Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η οικονομική λιτότητα οδηγεί αυτόματα σε έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ αναφέρεται σε αυτό το σημείο στα αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Οι NYT αναφέρονται ακόμη στο «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «ξύπνησε μνήμες με τανκς» σε πολλούς.
«Στα εφτά χρόνια της δικτατορίας πολλοί Έλληνες έβλεπαν την Ευρώπη ως ελπίδα για εκείνους. Η αλήθεια είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Ωστόσο, σήμερα, οι πολιτικοί της ΕΕ, τα οικονομικά ιδρύματα και οι συνεταίροι τους στο ΔΝΤ ενδιαφέρονται μόνο να κλείνουν τρύπες στον ισολογισμό, παρά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε πολιτικές ελευθερίες», γράφει η εφημερίδα.
Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού -62% από αυτούς είναι κάτω από 25 ετών- είναι ήδη άνεργοι, συνεχίζει και προσθέτει ότι αυτή την εβδομάδα οι δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε 12.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά τους NYT, oι μεταρρυθμίσεις φαίνονται ως απελπιστική προοπτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δύο κόμματα που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία ήταν εκείνα που «καλλιέργησαν πρώτα το σάπιο σύστημα» και οι Έλληνες, απελπισμένοι από τη συνεχιζόμενη ύφεση και οργισμένοι με τους πολιτικούς είναι σήμερα ανήμποροι να φανταστούν το μέλλον.
«Το νερό ζεσταίνεται, ο βάτραχος πέφτει σε βαθύ ύπνο και στη συνέχεια σε κώμα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Ευρώπη έμοιαζε ένα ασφαλές μέρος, έξω από την κατσαρόλα. Τώρα η Ευρώπη είναι αυτή που ανεβάζει τη θερμοκρασία» καταλήγουν οι NYT.