H συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στη ΝΕΤ είχε δύο στόχος: Πρώτον, να καθησυχάσει τους καταθέτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις και ότι τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τραπεζικό σύστημα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών όσο και την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. Το πρόγραμμα της τρόικας για τις τράπεζες έχει άλλη φιλοσοφία από αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο (παρενθετικά σημειώνουμε ότι από το 2015 το κυπριακό μοντέλο θα εφαρμοστεί παντού).
Δεύτερον, για να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι και μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά αν χρειασθεί θα γίνουν περικοπές στο κράτος. Και εκεί ο κ. διοικητής πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας ότι πληρώνουμε ακόμα τους επίορκους! ΟΚ, όλοι μας το λέμε αυτό, αλλά ακόμη και 7000 να είναι οι επίορκοι, δεν καλύπτουν την τρύπα. Χώρια που αποδείχθηκε πως ως επίορκοι δεν χαρακτηρίζονται μόνο τα λαμόγια, οι φακελάκηδες, οι γρηγορόσημοι, και οι άλλοι απατεώνες που ενδημούν στην Ιερουσαλήμ, αλλά και οι συνδικαλιστές και διάφοροι άλλοι, που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις είτε γιατί πήραν πάνω τους αποφάσεις ανάγκης πέρα από τη γραφειοκρατία, είτε γιατί κάποιος τους έκανε μια καταγγελία. Συνεπώς, το πρόβλημα των επίορκων δεν είναι τόσο απλό, για να το λύση με μια διάταξη ο Μανιτάκης. Ούτε η σωτηρία της πατρίδας βρίσκεται εκεί, για να κατασπαταλώνται χιλιάδες ανθρωποώρες και φαιά ουσία, όταν η πατρίδα βρίσκεται σε πόλεμο.
Ούτε φυσικά η δήθεν κόκκινη γραμμή για το χαράτσι, των Βενιζέλου – Κουβέλη και του Νικήτα Κακλαμάνη. Διότι, πράγματι η συνέχιση του χαρατσιού αποτελεί νέο μέτρο, αλλά η αντικατάστασή του θα είναι με ένα ενιαίο φόρο ποιο βαρύ. Οτότε αν «νικήσουν» τον Στουρνάρα, που δεν το βλέπω, θα μας πάνε σε ένα πιο ακριβό χαράτσι.
Είναι πια κοινή η αίσθηση πως η κυβέρνηση και τα συστημικά media που την στηρίζουν διογκώνουν ελάσσονος σημασίας θέματα και «εξαφανίζουν» τα κρίσιμα και τα ουσιαστικά. Η στρατηγική του φόβου και του αιφνιδιασμού όμως εξαντλείται, καθώς οι πολίτες-φορολογούμενοι πολύ λίγα έχουν πλέον να χάσουν, γιατί δεν έχουν. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μία σοβαρή ιδιωτικοποίηση, αλλά έχει αφήσει να καταρρεύσει η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία από πλευράς οικονομικών πόρων, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μία μεταρρύθμιση οφθαλμοφανώς υπέρ των πολιτών και το μόνο που κάνει είναι να εκλιπαρεί την τρόικα για τη δόση. Και δυστυχώς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν το εδώ και τρία χρόνια αναζητούμενο από τον ελληνικό λαό, Σχέδιο Εθνικής Σωτηρίας.