Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Οι επιπτώσεις της κρίσης στους νέους, έρευνα του kariera.gr με θέμα «Καριέρα & Γενιά Υ»

Το 45,6% των νέων που εργάζονται παίρνει καθαρό μισθό μικρότερο από 500 ευρώ, ενώ οι συνέπειες της κρίσης είναι εμφανείς στην προσωπική ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για τρίτη συνεχή χρονιά από το kariera.gr σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστημίο Αθηνών.

Στην εφετινή έρευνα έλαβαν μέρος 5.208 νέοι, εκπρόσωποι της γενιάς Υ (γεννημένοι κατά την περίοδο 1980-2000) ηλικίας 18-35 ετών, φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ απ’ όλη την Ελλάδα με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και τυχαίας δειγματοληψίας.

Το εντυπωσιακό μέγεθος του δείγματος περιορίζει όποιο στατιστικό λάθος στο 1%, καθιστώντας, έτσι, την παρούσα έρευνα τη μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα και σε χώρα της Ευρώπης για τη γενιά Υ.

Σκοπός της έρευνας είναι να αναλύσει τις στάσεις των νέων της γενιάς Υ στην Ελλάδα ως προς την καριέρα τους, τις φιλοδοξίες τους, τη σχέση εργασιακής και προσωπικής τους ζωής και τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς όταν σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την καριέρα τους. Το 2016 η έρευνα εμπλουτίσθηκε με μία ενότητα που μελετά την επίδραση της κρίσης στην καριέρα των νέων.

Μερικά από τα αποτελέσματα:

• Μόνο 8% των νέων επιθυμεί μία δουλειά στο Δημόσιο.

• Το 53% των νέων επιθυμεί να δουλέψει σε ελληνική εταιρεία.

• Το 45,6% (όσων νέων 18-29 ετών δήλωσαν πως εργάζονται) παίρνει καθαρό μισθό μικρότερο από 500 ευρώ.

• 1 στους 2 νέους δήλωσε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την προσωπική του ζωή.

• Ο πρώτος πιο σημαντικός λόγος για παραίτηση είναι η έλλειψη δικαιοσύνης (84%) και πέμπτος λόγος ο μισθός (69%).

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner