Στην πλέον κρίσιμη φάση για την πανδημία μπαίνει η Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για «εφιαλτικές συνέπειες», εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα.
Μετά το ρεκόρ των 1.259 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, η επιστημονική κοινότητα και η πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να βρουν τρόπους ανακοπής της διασποράς.
Ο καθηγητή Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε τον φόβο ότι «μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα και να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου».
Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα είναι 2–3 βδομάδες πίσω από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη
Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δεν φτάνει».
«Εκτός έλεγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο. Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορεί να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID. H Ελλάδα βρίσκεται απόλυτα στην πορεία που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν από δύο με τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να φύγει ο ιός. Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα, από 600 κάτι σε 1.259 την Τρίτη. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά».
Σαρρηγιάννης: Το καλό και το κακό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό, ενώ σημείωσε πως ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δύο μήνες.
«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι, μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα, ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400».
Για τις επόμενες μέρες εκτίμησε ότι μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας».
«Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με τον ίδιο ρυθμό, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση, αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα 21-26 Νοεμβρίου».
Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ριζικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία. «Μια από τις δυνατότητες που υπάρχουν είναι ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση – διασκέδαση, μέτρο που θα έχει οικονομικές συνέπειες».
Ο καθηγητής σημείωσε και ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση κρίσιμων υποδομών (ΜΜΜ, σχολεία, γηροκομεία, επιχειρήσεις, νοσοκομεία) με συσκευές καθαρισμού αέρα, που μειώνουν έως και κατά 70% το ιικό φορτίο.
Μόσιαλος: Δεν πρέπει να γίνει νέο lockdown, υπάρχει περιθώριο να περιοριστούν τα κρούσματα
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown
Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορονοϊού.
«Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics.
Όπως τονίζει, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.
«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία», προσθέτει και εξηγεί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας.
«Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown», συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.
Γκάγκα: Τρομάζουν τα νούμερα
Στο MEGA μίλησε και η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία». Για το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία τόνισε ότι «ακόμη δεν είμαστε εντελώς στο κόκκινο αλλά σίγουρα ο αριθμός έχει αυξηθεί και τα νούμερα που ανεβαίνουν μας τρομάζουν γιατί θα μεταφραστούν μοιραία σε εισαγωγές τις επόμενες ημέρες. Ήδη προχθές και χθες πιεστήκαμε».
Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα μικρά νοσοκομεία και τις μονάδες της Περιφέρειας. Σε ερώτηση για το αν η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται πολύ περισσότερα τεστ, η κυρία Γκάγκα απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων γίνεται αντιληπτή στα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των περιστατικών, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.
Πηγή: Dikaiologitika.gr