Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει το πάν για την εκλογή ΠτΔ. Πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Είναι μάλλον αφελές να πιστεύουμε ότι μέχρι τν Τρίτη ψηφοφορία δε θα γίνουν κινήσεις, είτε περισσότερο στρατηγικές, είτε απέλπιδες, για την αλλαγή της εικόνας που παρουσίασε εχθές το κοινοβούλιο αναφορικά στην εκλογή του Σταύρου Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εντάξει, το έκανε ο πρωθυπουργός το κομμάτι του, έβαλε για υποψήφιο έναν άνθρωπο απόλυτα ταυτισμένο με τη Νέα Δημοκρατία και τις ‘μνημονιακές κυβερνήσεις’. Και καλά έκανε θα έλεγε κανείς, αφού δε διαφαινόταν αρχικά διάθεση συναίνεσης, να μετρήσει τις δυνάμεις του. Και τις μέτρησε. Για την ακρίβεια, οι ψήφοι ήταν οι λιγότερες που θα μπορούσε να πάρει.
Προφανώς δε θα πάμε έτσι μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και την τρίτη ψηφοφορία. Η Monde ήδη αναφέρεται στην πιθανότητα αλλαγής του υποψηφίου προσώπου και πρότασης ακόμη και του πάλαι ποτέ στελέχους του Συνασπισμού, της Μαρίας Δαμανάκη. Γενικότερα η αλλαγή της υποψηφιότητας σίγουρα θα έδινε ένα δείγμα προσπάθειας της κυβέρνησης για σύγκλιση. Όμως σε καμία περίπτωση αυτό δε θα ήταν αρκετό. Πληροφορίες του STAR, μιλούν για διαβεβαιώσεις του Σαμαρά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα κάνει τα πάντα για να εκλεγεί πρόεδρος και να αποφευχθούν οι εκλογές. Μία από αυτές τις κινήσεις φαίνεται ότι θα είναι ακόμη και η πρόταση στ ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε μια κοινή ‘εθνική ομάδα’ η οποία θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.
Πολύ καλή προσπάθεια, αλλά είμαι βέβαιος πως δε θα είχε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα είχε βεβαίως τη χρησιμότητά της για την κυβέρνηση αφού θα αποτελούσε τη βάση για κατηγορίες αδιαλλαξίας προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα, δε δέχεται καν να πάει ο ίδιος να διαπραγματευτεί». Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντούσε πως θα έπρεπε να έχει τη λαϊκή εντολή για να κάνει κάτι τέτοιο.
Και έτσι ερχόμαστε στην τρίτη και τελευταία κίνηση που ίσως να είναι και ο μοναδικός τρόπος να εκλεγεί πρόεδρος. Τη συμφωνία Σαμαρά – Τσίπρα για ημερομηνία εκλογών με την προϋπόθεση ότι πριν από αυτές θα εκλεγόταν ο ΠτΔ. Δεν είναι βέβαιο πώς θα αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι τέτοιο, αφού από τη μία θα τον βόλευε να μην αναλάβει την κυβέρνηση εν μέσω αξιολόγησης και να αφήσει λίγο την ‘πατάτα να κρυώσει’ προτού αναλάβει την κυβέρνηση. Από την άλλη όμως δε θα έχει προλάβει νέες συμφωνίες οι οποίες θα αποτελούν τετελεσμένο, αν πριν τις εκλογές έχει εκλεγεί Πρόεδρος και έχει ολοκληρωθεί αξιολόγηση και Eurogroup. Οι εξελίξεις αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον