Επτά είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας μεσήλικας να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά την διάρκεια της ζωής του. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, βρήκε τους τρόπους αυτούς και μας τους παρουσιάζει.
Οι επτά αυτοί παράγοντες που… «διώχνουν» την άνοια, σύμφωνα με την έρευνα είναι: Η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η απουσία καπνίσματος, η υγιής αρτηριακή πίεση, ο έλεγχος χοληστερίνης και το χαμηλό σάκχαρο αίματος. Όσο περισσότερο κάποιος διατηρεί αυτές τις συνήθειες, τόσο μειώνει την πιθανότητα άνοιας σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 13.720 γυναίκες με μέση ηλικία 54 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 1.771 (το 13%) εμφάνισαν άνοια.
Για καθέναν από τους επτά υγιεινούς παράγοντες, κάθε γυναίκα βαθμολογήθηκε με ένα «σκορ» από το μηδέν (κακή ή μέτρια) έως ένα (ιδανική), με μέγιστη συνολική βαθμολογία συνεπώς το επτά. Το μέσο «σκορ» ήταν 4,3. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα σε αυτή τη συνολική βαθμολογία, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας μειωνόταν κατά 6%.
«Εφόσον γνωρίζουμε πια ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν τη διάγνωση, είναι σημαντικό που μαθαίνουμε πως οι συνήθειες στη μέση ηλικία είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος κάνει υγιεινές επιλογές στη ζωή του κατά τη μέση ηλικία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή», ανέφερε η δρ Ριστ.
«Είναι ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι κάνοντας ορισμένα βήματα, όπως να ασκούνται για μισή ώρα τη μέρα ή να διατηρούν υπό έλεγχο την πίεση του αίματός τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.