Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Την περασμένη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου άρχισε τις εργασίες της στη Χάγη της Ολλανδίας η 60ή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, εν μέσω μιας περιόδου όπου οι σημαντικές απειλές για την ασφάλεια υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο της ως σύνδεσμο μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και των πολιτών της, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Η κρίση στην Ουκρανία και οι τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Το Αφγανιστάν και η Μέση Ανατολή έχουν αποκτήσει επίσης κεντρικό ρόλο στην τετραήμερη συνάντηση στη Χάγη, με έντονη την προσπάθεια να παροτρυνθούν οι Σύμμαχοι να διατηρήσουν την υποστήριξη για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και μετά το τέλος της θητείας της διεθνούς αποστολής στο τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και να συνδράμουν στις διεθνείς προσπάθειες για την εξουδετέρωση των εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.
Η υλοποίηση των αμυντικών δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβριο, η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ο ιός Έμπολα, η τρομοκρατία, οι πυραυλικές άμυνες και η ενεργειακή ασφάλεια, έχουν όλα συζητηθεί σε ένα βαθμό μέχρι τώρα στη Συνέλευση.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου της ολομέλειας, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΚΣ του ΝΑΤΟ, για να πάρει τη σκυτάλη από τον υφιστάμενο προεδρεύοντα, Hugh Bayley από Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, η Συνέλευση αναμένεται να υιοθετήσει ένα ψήφισμα το οποίο θα προτρέπει τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν τις κυρώσεις για τη Ρωσία μέχρι εκείνη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εγκαταλείψει τα εδάφη στην Ουκρανία και να κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο
Οι νομοθέτες συζητούν ακόμα, τον καλύτερο τρόπο για την υποστήριξη της Ουκρανίας, τον τρόπο με τον οποίο θα καθησυχάσουν τους Συμμάχους που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, τρόπους για την αντιμετώπιση της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.
Ανώτεροι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte – συμμετέχουν μαζί με εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς στη Συνέλευση, η οποία συγκεντρώνει περίπου 360 αντιπροσώπους από τα κοινοβούλια των 28 εθνών του ΝΑΤΟ και 23 συνεργατών και κρατών παρατηρητών.
Ταυτόχρονα, σε ό, τι αφορά το Αφγανιστάν, οι βουλευτές έχουν ήδη καταβάλει προσπάθειες να πείσουν τις χώρες που συμμετέχουν στη ISAF να διατηρηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να βοηθηθούν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην καταπολέμηση των επαναστατικών φαινομένων, καθώς και να καλυφθούν οι ελλείψεις των ικανοτήτων στην πολεμική αεροπορία της χώρας, των υποδομών υποστήριξης και της συλλογής πληροφοριών.
Οι νομοθέτες είναι επίσης πιθανό να καλέσουν τις δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή – καθώς οι μαινόμενες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ ενδυναμώνουν την τρομοκρατία και προκαλούν μια μαζική έξοδο προσφύγων – ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις, την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και βοηθώντας την διεθνή εκστρατεία για την εξουδετέρωση των εξτρεμιστικών ομάδων.
Επιπλέον, στη φιλοσοφία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης εντάσσεται και η άποψη ότι μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, οι κυβερνήσεις καλούνται να επενδύσουν σε ισχυρότερες αμυντικές δυνάμεις καθώς και στη δέσμευση για μια καλύτερη κατανομή των δαπανών και των ευθυνών μεταξύ των Συμμάχων.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι από ελληνικής πλευράς σημειώθηκε μια μεγάλη επιτυχία. Κι αυτό γιατί, μετά από ένα διπλωματικό μαραθώνιο, το σύνολο των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών όσον αφορά την έκθεση για την Ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για το Νότιο Διάδρομο, ικανοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στην οποία παρευρέθηκε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Διπλωματία με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη.