Το Κατάρ ζει δύο παράλληλες πραγματικότητες. Λίγους μήνες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όλα μοιάζουν να είναι άψογα, οι εγκαταστάσεις που περιμένουν τις αποστολές των εθνικών ομάδων και τους φιλάθλους είναι έτοιμες για την μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Το στάδιο, αναμφισβήτητα το καλύτερο του Κατάρ, θα φιλοξενήσει αγώνες από το εναρκτήριο παιχνίδι μέχρι τα ημιτελικά. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το παρθένο πάρκο που περιβάλλει το στάδιο. Οι περιποιημένοι χλοοτάπητες είναι διάσπαρτοι με σιντριβάνια, ρυάκια και μια λίμνη. Οι πάπιες παίζουν στο δροσερό νερό. Μια πίστα τρεξίματος περιστρέφεται γύρω από το στάδιο περνώντας από μια σειρά από άψογα γήπεδα προπόνησης με γρασίδι σαν γκαζόν.
Ωστόσο, οι άντρες που εργάζονται μέρα με τη μέρα στην αδυσώπητη ζέστη και υγρασία για να διατηρήσουν αυτόν τον αξιοσημείωτο χώρο πρασίνου –ποτίζοντας το έδαφος, κόβοντας το γρασίδι και τραβώντας με κόπο τα ζιζάνια με το χέρι– ζουν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες.
Στο τέλος κάθε βάρδιας, οδηγούνται για 40 λεπτά στην άκρη της ερήμου, όπου τους αφήνουν σε μια φάρμα που ανήκει στον εργοδότη τους, το Al Sulaiteen Agricultural and Industrial Complex (SAIC). Μέσα, ανάμεσα σε σειρές από γιγάντια θερμοκήπια, επιστρέφουν στα δωμάτιά τους σε μικρές ερειπωμένες καμπίνες.
Μερικές στεγάζουν τρεις ή τέσσερις εργάτες σε μονά κρεβάτια, άλλες πέντε ή έξι σε κουκέτες, αλλά όλα όσα εντόπισε ο Guardian ήταν χωρίς παράθυρα, στριμωγμένοι και βρώμικα. Μπουκάλια νερού, μαγειρικά σκεύη και προσωπικά αντικείμενα είναι στριμωγμένα κάτω από τα κρεβάτια. Τα ρούχα κρέμονται σε πρόχειρες κρεμάστρες στους τοίχους. Ο χώρος είναι τόσο άθλιος όσο κανένας άλλος που έχει δει αυτός ο δημοσιογράφος σε εννέα χρόνια ρεπορτάζ από το Κατάρ.
Η FIFA και η τοπική διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς (SC), έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το τουρνουά ήταν ο καταλύτης για να μεταμορφώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των χαμηλόμισθων εργατών, στο Κατάρ και σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά τα ευρήματα του Guardian αποκαλύπτουν σοβαρές ελλείψεις στη μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο υποτίθεται ότι απολαμβάνουν ανώτερης μεταχείρισης σύμφωνα με τα αυστηρά «πρότυπα ευημερίας των εργαζομένων», αλλά σε συνεντεύξεις αυτό το καλοκαίρι με εργαζομένους που απασχολούνται από τη SAIC σε τρία στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Al Bayt, Al Janoub και Ahmad Bin Ali – Ο Guardian άκουσε ισχυρισμούς για πολλαπλές παραβιάσεις αυτών των προτύπων.
Όλοι οι εργαζόμενοι που ερωτήθηκαν, οι οποίοι είναι από το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και την Ινδία, λένε ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν παράνομες αμοιβές σε πράκτορες στις χώρες τους για να εξασφαλίσουν τη δουλειά τους.
«Πληρώσα 300.000 [νόμισμα Μπαγκλαντές]», λέει ένας εργάτης, που ισοδυναμεί με σχεδόν 2.700 £, ένα τεράστιο ποσό στο Μπαγκλαντές. «Κάποιοι πληρώνουν λίγο περισσότερο, άλλοι λίγο λιγότερο, αλλά όλοι πληρώνουν».
Η τοπική οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου εισήγαγε ένα σχέδιο το 2017 για να ενθαρρύνει τους εργολάβους της να αποπληρώσουν τα τέλη πρόσληψης των εργαζομένων τους. Η επιτροπή είπε ότι η SAIC συμμετέχει στο πρόγραμμα και έχει αποζημιώσει 29.000 £ σε εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις που έχει αναθέσει στη SAIC. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της SAIC που έδωσαν συνέντευξη στον Guardian, οι οποίοι δεν εργάζονται με σύμβαση για την επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λένε ότι δεν έχουν λάβει τίποτα!
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους κερδίζουν βασικό μισθό 1.000 ριάλ (225 £) το μήνα, που ισοδυναμεί με περίπου 1 £ την ώρα. Το φαγητό και η διαμονή παρέχονται από τη SAIC. Ο μισθός είναι το νόμιμο κατώτατο όριο στο Κατάρ, αλλά οι εργαζόμενοι λένε ότι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις αμοιβές πρόσληψης και τα σχετικά χρέη τους και να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους με αυτόν τον μισθό.
«Ο μισθός είναι πολύ χαμηλός, είναι πολύ δύσκολο. Μπορώ να τα κερδίσω αυτά στην Ινδία», λέει ένας εργαζόμενος, ο οποίος, αφού αφαιρέσει τα έξοδα του στο Κατάρ, μπορεί να στέλνει περίπου 160 λίρες στη σύζυγό του και στα τέσσερα παιδιά του κάθε μήνα.
Ενόψει της αμείλικτης κριτικής για τη μεταχείρισή του προς τους χαμηλούς μισθούς μετανάστες εργαζομένους, το Κατάρ ανακοίνωσε έναν νέο νόμο το 2020 που υποσχόταν να καταργήσει το καταχρηστικό σύστημα kafala – σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν δουλειά – αλλά οι εργαζόμενοι λένε ότι η SAIC αρνείται να τους απελευθερώσει.
«Η εταιρεία δεν θα δώσει [την άδεια να φύγει]. Μπορείτε να αλλάξετε μόνο εάν πάτε σπίτι, ακυρώσετε τη βίζα σας και υποβάλετε αίτηση ξανά», λέει ένας εργαζόμενος.
Ένας άλλος γελάει με την πρόταση, λέγοντας: «Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε δουλειά, όλοι θα έφευγαν!»
Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της SAIC μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμα δυσκολίες από τους εργοδότες τους». Ενθάρρυνε τους εργαζόμενους της SAIC να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή επικοινωνίας παραπόνων της για να εκφράσουν ανησυχίες.
Κατά τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οι εργαζόμενοι σηκώνονται πριν από την αυγή και κατευθύνονται προς το στάδιο Al Bayt – του οποίου η κατασκευή κόστισε 620 εκατομμύρια λίρες. Μέχρι τις επτά, η ζέστη είναι αφόρητη, αλλά ο Kabir* δουλεύει, ποτίζοντας το γρασίδι και τα δέντρα.
Δεν ήξερε ότι θα δούλευε σε χώρο του Μουντιάλ όταν ερχόταν στο Κατάρ, αλλά δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει. «Δεν είμαι ενθουσιασμένος για το Παγκόσμιο Κύπελλο», λέει ανασηκώνοντας τους ώμους. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε ούτε μέσα στο γήπεδο».
Το μόνο που τον απασχολεί πραγματικά είναι ο μισθός του. Η οικογένειά του εξαρτάται από το πενιχρό εισόδημά του, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του πηγαίνει για την αγορά πίσω των κοσμημάτων που έδωσε σε έναν τοκογλύφο ως εγγύηση, ώστε να μπορεί να αντέξει οικονομικά την αμοιβή των 1.170 λιρών για τη δουλειά του.
«Το Κατάρ είναι μια πλούσια χώρα, αλλά πληρώνουν τόσο λίγα για τη δουλειά που κάνουμε», λέει ο Kabir. “Ξεχάστε την καλή αμοιβή εδώ.”
Το SC είπε ότι «έμεινε πιστό στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να προσφέρει μόνιμες κοινωνικές αλλαγές για τους εργαζομένους μας, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους».
Ανέφερε μια σειρά βημάτων που έχουν ληφθεί για την αύξηση του εργασιακού και βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων καταλυμάτων, μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των εργαζομένων στη ζέστη, νομοθεσία για την καθιέρωση κατώτατου μισθού και τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αλλάξουν δουλειά και ένα σύστημα παρακολούθησης για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.
«Οι μεμονωμένες περιπτώσεις αδικημάτων δεν παρουσιάζουν πλήρη και ακριβή εικόνα των αλλαγών που έχουν συμβεί στο Κατάρ, όπου χιλιάδες εταιρείες έχουν προσαρμόσει τις εργασιακές πρακτικές τους για να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους και κανονισμούς», πρόσθεσε.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας δήλωσε: «Οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τα στάδια που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Κατάρ 2022 θα πρέπει να απευθύνονται στους διοργανωτές τουρνουά FIFA». Επισήμανε μια προηγούμενη δήλωση στην οποία ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν στοιχεία για ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί από το Κατάρ σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν».
Η FIFA είπε ότι ήταν σε επαφή με το SC σχετικά με τους ισχυρισμούς που εγείρονται από τους υπαλλήλους της SAIC. Πρόσθεσε: «Εκτός από τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ήδη εισαχθεί, τα οποία στοχεύουν στην υποστήριξη των εργαζομένων που συμμετέχουν στην προετοιμασία και την παράδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η FIFA έχει πιέσει ενεργά για την εφαρμογή ευρύτερων εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ισχύουν για όλες τις εταιρείες και τα έργα σε ολόκληρη τη χώρα. και να ωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Κατάρ».
Η SAIC αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
* Το όνομα έχει αλλάξει για να προστατευθεί η ταυτότητά του.