Η κυβερνητική αμηχανία μπροστά στην έκθεση του ΔΝΤ δείχνει την αδυναμία της να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. Τις τελευταίες μέρες, μετά δηλαδή από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, οι Financial Times με άρθρα αναγνωρισμένων αναλυτών επισημαίνουν τις αλήθειες που προκύπτουν από αυτή και προτείνουν έμμεσα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα.
Στο πρώτο άρθρο, ο Wolfgang Münchau εκτιμά ότι χωρίς γενναία αλλαγή πολιτικής και βαθύ κούρεμα του χρέους, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην έξοδο της ευρωζώνης. Θεωρεί μάλιστα ότι η στάση πληρωμών δεν θα αργήσει. Επισημαίνει δε ότι το θεμελιώδες σφάλμα που διαπιστώνει η έκθεση του ΔΝΤ ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη που οδήγησε και σε άλλα λανθασμένα συμπεράσματα για τη μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και τη βιωσιμότητα του χρέους. Παραδέχεται δε ότι τις αρνητικές επιπτώσεις του ελληνικού προγράμματος τις είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές.
Στο δεύτερο άρθρο, ο Gabriel Sterne, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Exotix και επί δεκαετίες στέλεχος του ΔΝΤ, τονίζει ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί το ευρώ και ότι τώρα δικαιούνται να ζητήσει αποζημίωση μέσω “κουρέματος” των δανείων του επίσημου τομέα (OSI). Αναφέρεται μάλιστα σε ένα άρθρο του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ για την περίπτωση της Κύπρου, όπου επισημαίνει πως «κάθε πρόγραμμα χρειάζεται μία νότα αισιοδοξίας, αλλά αυτό χρειάζεται μία καλή δόση καλής θέλησης ή ακόμη και ματαίωσης των αμφιβολιών σε βαθμό που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο». Και καταλήγει: «Μία εμπλοκή της αλλαγής του σκεπτικού είναι πως στην Ελλάδα δόθηκε ένα πρόγραμμα που ήταν εξαρχής προγραμματισμένο να μη λειτουργήσει, αλλά ήταν απαραίτητο για το καλό του ευρώ. Τότε, όμως, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα αξίζει πιο γενναιόδωρη αντιμετώπιση τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ευρωζώνη. Είπε κανείς τίποτα για OSI (κούρεμα στον επίσημο τομέα);».
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κρατάει την ανάσα της μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Που σημαίνει ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανέλθει από το 2014, αλλά μέχρι τότε το πρόγραμμα θα έχει εκτραπεί.