Η Παναγία των Παρισίων ένα από τα τρία -μαζί με την Αγία Σοφία και τον Άγιο Πέτρο- μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανισμού, παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς υπέστη τεράστιες ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστους, έως αυτή τη στιγμή λόγους.
Παγκόσμια συγκίνηση προκλήθηκε από την πρώτη στιγμή, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Τελικά κατάφεραν μετά από περίπου 8 ώρες να τη σβήσουν αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες –κατέρρευσε η στέγη και το κεντρικό καμπαναριό. Ευτυχώς τα κειμήλια που βρίσκονταν μέσα στο ναό, στον οποίο ήδη διεξάγονταν εκτεταμένες επισκευές, είναι ασφαλή και μεταφέρονται στο Λούβρο.
Ανάμεσά τους, ήταν το φημισμένο Στέφανο των Ακάνθων, που υποτίθεται ότι φορούσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του, το οποίο μεταφέρθηκε με μια ανθρώπινη αλυσίδα των εργαζομένων.
Με εμφανή συγκίνηση, στο προαύλιο της εκκλησίας, δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Παρισίων Μισέλ Οπετί, τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό και άλλων προσωπικοτήτων, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι «το χειρότερο είχε αποφευχθεί, παρ’ ότι η μάχη δεν είχε ακόμα εντελώς κερδηθεί». Η ώρα ήταν 23:30 και μόλις ο επικεφαλής των πυροσβεστών είχε διαβεβαιώσει ότι το κτίριο, η πρόσοψη και οι πύργοι «θα σωθούν».
«Αυτός ο καθεδρικός ναός είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η φαντασία μας, ο χώρος όπου ζήσαμε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος «στο σύνολο των συμπατριωτών», όπως είπε.
«Αυτή η ιστορία είναι η δική μας, καίγεται, και γνωρίζω τη θλίψη, τον εσωτερικό τρόμο που ένιωσαν πολλοί συμπολίτες. Αυτό που συνέβη σήμερα βράδυ στο Παρίσι και στο ναό της Παναγίας, είναι ένα μεγάλο δράμα και οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των πυροσβεστών αναγνώρισε ότι «χάρη στο κουράγιό τους η πρόσοψη και οι δυο πύργοι δεν κατέρρευσαν. Αλλά απόψε θα ήθελα να έχω και ένα λόγο ελπίδας» πρόσθεσε. «Είναι η υπερηφάνεια που πρέπει να νιώθουμε. Υπερηφάνεια για αυτούς που αγωνίστηκαν ώστε να μη συμβούν τα χειρότερα, υπερηφάνεια για αυτούς τους πυροσβέστες. Υπερηφάνεια και για αυτόν τον καθεδρικό ναό που οικοδομήσαμε πριν από 800 και πλέον χρόνια και που μέσα από τους αιώνες πετύχαμε να τον μεγαλώσουμε και βελτιώσουμε. Αυτόν τον ναό θα τον ξαναχτίσουμε, όλοι μαζί. Είναι μέρος του γαλλικού πεπρωμένου. Δεσμεύομαι επ’ αυτού γι’ αυτό και αύριο θα ανοίξει μια διαδικασία εγγραφής (για τη συγκέντρωση χρημάτων) σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πέρα από τα σύνορα», κατέληξε ο πρόεδρος. «Θα απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ταλέντα και θα ανοικοδομήσουμε την Νοτρ Νταμ, γιατί αυτό είναι που περιμένουν οι Γάλλοι, γιατί αυτό αξίζει η ιστορία μας, επειδή είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας».
Αυτό το «όλοι μαζί» του προέδρου είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση στους πολίτες και στα μέσα ενημέρωσης και η εξαγγελία έγινε αυθόρμητα αποδεκτή. Λαός και πολιτευόμενοι φάνηκαν ενωμένοι μέσα στη θλίψη, ως η τραγωδία της Παναγίας να απάλειψε διαιρέσεις και διχασμούς.
Ήδη, ανακοινώνονται δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των εργασιών που εκτός από τα τεράστια χρηματικά ποσά θα απαιτήσουν και πάρα πολλά χρόνια προσπάθειας. Δύο από τους μεγαλύτερους Γάλλους επιχειρηματίες στον χώρο της μόδας, ο Φρανσουά Πινό προσέφερε 100 εκατ. ευρώ και ο Μπερνάρ Αρνό 200 εκατ. ευρώ.