Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Πριν ακόμη συνέλθει το έκτακτο eurogroup, ο εκπρόσωπος του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, έκανε δηλώσεις με τις οποίες απορρίπτει την ελληνική πρόταση ως «μη ουσιαστική πρόταση λύσης».
Πιο συγκεκριμένα ο Γέγκερ, εκφράζει τη γερμανική θέση, ότι ο στόχος του έλληνα υπουργού είναι να επιτευχθεί μια χρηματοδότηση γέφυρα η οποία δεν θα εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Η Γερμανική πλευρά βλέπει ότι η πρόταση Βαρουφάκη είναι μια κίνηση της Ελλάδας για συμβιβασμό και το εκμεταλλεύεται διατηρώντας τη σκληρή της στάση προκειμένου να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει την πολυπόθητη ολοκληρωμένη κυβίστηση. Αυτό που είναι εξωφρενικό είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Σόιμπλε στην οποία αναφέρει ότι «Το έγγραφο (του ελληνικού αιτήματος) δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τη Δευτέρα».
Ίσως πρέπει να ενημερωθεί το γερμανικό υπουργείο ότι τη Δευτέρα δεν επετεύχθη καμία συμφωνία. Εκτός φυσικά αν συμφωνία θεωρείται το κείμενο Ντάισενμπλουμ, το οποίο απορρίφθηκε ολοκληρωτικά από την ελληνική πλευρά και το τελεσίγραφο Eurogroup για συνέχιση του προγράμματος. Η μόνη ελπίδα είναι να πρόκειται για κάποια προαποφασισμένη μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να αμβλύνει τη θέση του ο Βαρουφάκης όσο το δυνατόν περισσότερο. Διαφορετικά γίνεται πλέον εμφανές ότι είναι η Γερμανία που μας οδηγεί στην ολική ρήξη, κάτι που γίνεται πλέον αισθητό και από διεθνή ειδησεογραφικά μέσα τα οποία στο παρελθόν μπορεί να έχουν στηρίξει γερμανικές θέσεις.
Το εξωφρενικό είναι ότι απροκάλυπτα, οι γερμανοί αξιωματούχοι ταυτίζουν την «εξεύρεση λύσης» με την απόλυτη υποχώρηση στις γερμανικές θέσεις που είναι πολύ απλά η συνέχιση του προγράμματος του μνημονίου, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Τα λόγια του Γέγκερ ήταν: «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης». Εδώ πλέον δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση. Αλλά για ουσιαστικές πολιτικές ευθύνες της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων που δέχονται τις πιέσεις της πρώτης, απέναντι στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. Και να το πούμε και πιο απλά. Είναι απλώς αφελής όποιος νομίζει ότι εκ νέου ελληνική χρεοκοπία και Grexit δε θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε διάλυση, σχεδόν αμέσως.