Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γερμανία να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από την ευρωζώνη, για να φτιάξει με τις άλλες χώρες των 3A την ζώνη των πλουσίων, με ένα νέο νόμισμα, το ευρωμάρκο. Μέχρι τώρα οι ενδείξεις ήταν αρκετές, αλλά αμφιλεγόμενες, μέχρι που ιδρύθηκε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που τάχθηκε εξ αρχής κατά του ευρώ και υπέρ της επιστροφής στο μάρκο. Το κόμμα τραβάει ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες κι αν πάρει 5%, τότε το CDU κινδυνεύει να μην είναι πρώτο κόμμα.
Τώρα, είτε για λόγους προεκλογικής τακτικής, είτε για να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, οι κινήσεις στη σκακιέρα για το ευρωμάρκο, άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ορατές. Η Die Welt επικαλούμενη της πηγές Budensbank, θεωρεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειαστεί να αγοράζει προβληματικούς τίτλους από τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, τότε καλά θα κάνει η ΕΚΤ να εξελιχθεί σε bad bank του ευρωπαϊκού Νότου, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της απόκλισης των επιτοκίων δανεισμού μεταξύ επιχειρήσεων στην περιφέρεια και τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Η δεύτερη εξέλιξη που έβγαλε στη φόρα ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης στο Twitter, αφορά στην εμπιστευτική κατάθεση της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, το οποίο στις 12 Ιουνίου θα αποφανθεί για το κατά πόσον η ανακοινωθείσα πολιτική ΟΜΤ (αγορά ομολόγων από τις χώρες του Νότου χωρίς όριο) της ΕΚΤ παραβιάζει ή όχι το γερμανικό σύνταγμα.
Η Bundesbank έστησε μια επιχειρηματολογία τριών σημείων που λειτουργούν ως ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της Ευρωζώνης: 1)Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να εγγυάται την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. 2) Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την ΕΚΤ να τηρήσει τους όρους του ΟΜΤ. 3) Η Bundesbank αμφισβητεί ότι είναι δουλειά της ΕΚΤ να εγγυηθεί στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας επιτόκια ανάλογα με εκείνα που πληρώνουν οι αντίστοιχες γερμανικές επιχειρήσεις. Αν το δικαστήριο συμφωνήσει με την Bundesbank, ή η ΕΚΤ θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική ΟΜΤ ή η Γερμανία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και ενδεχομένως την ΕΕ.
Εννοείται πως η επιχειρηματολογία της Bundesbank είναι σαθρή. Αν δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να εγγυάται την ύπαρξη του ευρώ, τότε ποιανού είναι, του κ. Ντάιζελμπλουμ; Όσο για τη λύση Ντράγκι, οι Γερμανοί αντιτίθενται, γιατί έτσι χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους. Πάντως, όλα θα παιχτούν στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.