Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν ρωσική πρόταση για κοινές επιχειρήσεις στη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Ρωσίας για διεξαγωγή κοινών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα δυο κράτη έχουν διαφορετικούς στόχους.

Η απάντηση αυτή ήρθε αφότου ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού κάλεσε για συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών με στόχο τις ομάδες που δεν τηρούν την διαμεσολαβούμενη εκεχειρία που προωθείται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε κοινές δράσεις μεταξύ της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Πολεμικής Αεροπορίας της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας στις 25 Μαΐου, καθώς και να σχεδιάσουμε και να διενεργήσουμε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους και μονάδες που ανήκουν στην al-Nusra και άλλες παράνομες στρατιωτικές ομάδες, που δεν τηρούν την συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός».

HTML tutorial

Με ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου, η εκεχειρία έχει ομολογουμένως οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων βίας, εντούτοις τα σημάδια κατάρρευσής της είναι ήδη εμφανή.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι υπεύθυνες για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, και κάλεσε τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο σύμμαχό της, τη συριακή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν σε μια σύγκρουση η οποία είναι βρίσκεται πλέον στον πέμπτο χρόνο της και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν διακόψει κάθε επίσημη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα όταν προσήρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας το 2014.

Πηγή: EuroNews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων