Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Οι ΗΠΑ δεν θα επικυρώσουν εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς ωστόσο να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί.

Έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ σε βάρος αυτής της εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015, τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου εξαιτίας του ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις για αυτό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όπως και τις υπόλοιπες χώρες που τη συνυπέγραψαν -τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία- να επιδείξουν αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση (…) θα μπει τέλος στη συμφωνία» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε διάρκειας 20 λεπτών, σε εχθρικό τόνο κατά της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε «δικτατορικό» καθεστώς.

«Ποιο είναι το νόημα μιας συμφωνίας που το μόνο που προσφέρει είναι να καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ηγέτης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει κυρίως να καταργήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται σχετικά με την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ορισμένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «καταχράστηκαν τεράστια τμήματα της ιρανικής οικονομίας και υπεξαίρεσαν τις θρησκευτικές δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, χωρίς ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Ωστόσο, έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις».

Το Κογκρέσο θα εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ για να «διορθώσουν» τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε απόψε ότι έχει δεσμευτεί να εργαστεί μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να “διορθώσουν” τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως δεν συνηγορεί υπέρ της κατάργησης αυτής της συμφωνίας.

Ο Μακάρθι είναι ένα από τα μέλη του Κογκρέσου που, με βάση έναν νόμο του 2015, μπορούν να υποβάλουν προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία, αν εγκριθούν, θα οδηγούσαν αυτομάτως στην επιβολή και πάλι κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η δήλωσή του είναι μια ένδειξη ότι το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων