Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν σφαίρα που αλλάζει κατεύθυνση στον αέρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πραγματοποίησε επιτυχημένες δοκιμές σε μια σφαίρα που μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση, αφού έχει εκτοπιστεί από την κάνη του όπλου, προφανώς χρησιμοποιώντας ενός είδους πτερύγια, ενσωματωμένα στο εξωτερικό της περίβλημα, προκειμένου να την κατευθύνουν στον αέρα και να συνυπολογίσουν τις κινήσεις του αέρα και του στόχου.

Η επιφορτισμένη με εξαιρετική ακρίβεια σφαίρα, γνωστή ως Exacto, κατασκευάστηκε από την αμερικανική βιομηχανική εταιρεία Teledyne Technologies. Η εταιρεία δημιούργησε τη σφαίρα για την υπηρεσία στρατιωτικής έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, τη Darpa.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία δείχνει τη σφαίρα να εκτοξεύεται δύο φορές, σκόπιμα εκτός στόχου. Με τη διαφορά ότι τη δεύτερη φορά ταλαντεύεται πίσω προς την κατεύθυνση του στόχου τον οποίο και βρίσκει.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πώς ακριβώς λειτουργεί ο επαναστατικός αυτός μηχανισμός, αλλά πιστεύεται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω ότι έχουν τοποθετηθεί μικρά πτερύγια στο εξωτερικό περίβλημα του βήματος προκειμένου να το βοηθά να αλλάξει πορεία στην εναέρια πορεία του. Την ίδια στιγμή, ο σκοπευτής σημαδεύει με λέιζερ τον στόχο, το οποίο στη συνέχεια η σφαίρα ακολουθεί εν κινήσει.

Αυτό το γεγονός θέτει ένα τέλος στις περίπλοκες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές για τον αέρα, τον καιρό, την τροχιά του βλήματος κατά την πορεία του και τους κινούμενους στόχους, ενώ θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι στόχοι των ελεύθερων σκοπευτών θα μπορούν να βληθούν από πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Πηγή
Independent

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων