Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής MSc in Crisis and Security Management
Σε μια κίνηση η οποία λίγο έως πολύ πέρασε απαρατήρητη προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσχώρησαν στη Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Πειρατείας και της Ένοπλης Ληστείας Εναντίον Πλοίων στην Ασία (ReCAAP) στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό άξονα των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξάπλωση προς την Ασία. Η σχετική αυτή απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται επίσης εν μέσω αναφορών ότι η πειρατεία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας γνωρίζει αύξηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ένα τρίτο της κίνησης των πλοίων παγκοσμίως κινείται μέσω των στρατηγικά σημαντικών Στενών του Malacca και της Σιγκαπούρης, που έχουν γίνει «hotspots» για τη θαλάσσια πειρατεία.
«Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ReCAAP θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κοινής απειλής της πειρατείας και των ληστρικών επιδρομών εναντίον πλοίων σε κρίσιμες θαλάσσιες γραμμές και στις υδάτινες αρτηρίες της περιοχής», δήλωσε αξιωματούχος του State Department.
Με την ένταξή στη ReCAAP, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εκπαίδευση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της πειρατείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς στον αγώνα τους κατά της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής.
Η ReCAAP, είναι σε γενικές γραμμές ένας χαμηλού προφίλ πολυμερής Ασιατικός οργανισμός που εστιάζει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ζωτικών θαλάσσιων διαδρόμων από την πειρατεία. Δεν είναι επουδενί ένας στρατιωτικός οργανισμός και δεν δρα ανταγωνιστικά προς άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η ASEAN, η SCO ή η SAARC – είναι απλά μια ομάδα κρατών με περιορισμένη agenda για την καταπολέμηση της πειρατείας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας στη θάλασσα.
Η ίδρυση της ReCAAP είχε ήδη γίνει απαραίτητη εν μέρει από ένα μεγάλο κύμα πειρατείας μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997. Σύμφωνα με τη σχετική ιδρυτική συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2004, η ReCAAP άρχισε να λειτουργεί επίσημα το 2006 και τα μέλη της περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, μεταξύ άλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ινδονησία και η Μαλαισία δεν είναι μέλη της ReCAAP, παρά τη γεωγραφική εγγύτητά τους σε περιστατικά πειρατείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Κάποιες χώρες εκτός του Ειρηνικού ανήκουν επίσης στους συμμετέχοντες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον το 20ό μέλος της ReCAA. Εν κατακλείδι, μια πολυμερής συνεργασία μεταξύ ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει τόσο στην καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας αλλά και την ευρύτερη ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας τους όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας.
Πηγές
FA
AFP
The diplomat