Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Οι ΗΠΑ συζητούν εξοπλιστική βοήθεια προς την Ουκρανία

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, τα μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία, έχουν αναζωπυρωθεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες. Το Κίεβο μιλά για 13 νεκρούς ουκρανούς στρατιώτες τις τελευταίες 24 ώρες.

Πλέον η ένταση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα αφού με δημοσίευμά τους οι New York Times, λένε ότι υπάρχει πλέον εκπεφρασμένη επιθυμία των ΗΠΑ για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων που δείχνουν τον υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι και τον αρχηγό ΓΕΣ των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσει.

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ων ΗΠΑ, είχε αντιταχθεί στο ενδεχόμενο εξοπλιστικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ωστόσο πλέον δηλώνει ανοικτή να το επανεξετάσει.

Όλα αυτά προφανώς βασίζονται στην πάγια θέση των δυτικών χωρών που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία, με την κάλυψη της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστελνε προς τους αυτονομιστές, προωθούσε και στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτό θα είναι και το επιχείρημα αν τελικά αποφασιστεί να κινηθούν οι ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα μελετώνται σε λεπτομερές επίπεδο με τον Ομπάμα να δηλώνει ανήσυχος μετά την επανέναρξη εχθροπραξιών στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και ότι στόχος της οποιαδήποτε στρατιωτικής δράσης από πλευράς ΗΠΑ θα είναι η απομόνωση της Ρωσίας.

Πάντως είναι διάφορες οι πλευρές από τις οποίες δέχεται πιέσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε πιο επιθετική στάση όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα. Οκτώ πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται να καταθέσουν έκθεση με την οποία θα παροτρύνουν την Ουάσινγκτον να ενισχύσει το Κίεβο με αμυντικά και εξοπλιστικά αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων