Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Και όταν πρόκειται για την πυρηνική ενέργεια, οι αντιδραστήρες μικρότερης κλίμακας προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των κυβερνήσεων που επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή ατομικής ενέργειας για να τις βοηθήσουν να επιτύχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους.
Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR), είναι ασφαλέστεροι, φθηνότεροι, ταχύτεροι και ευκολότεροι στην κατασκευή από ό,τι οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.
Επειδή είναι μικροί, μπορούν να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα όπου συνήθως βρίσκονται ενεργοβόρες βιομηχανίες. Επίσης, το μικρότερο μέγεθος των SMR σημαίνει ότι δεν απαιτούν πρόσβαση σε μεγάλες πηγές νερού για να διατηρηθούν δροσερά.
Αντιδραστήρες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας σε στρατιωτικά πλοία (υποβρύχια, αεροπλανοφόρα κ.ά.) την τροφοδοσία στρατιωτικών σκαφών στη θάλασσα εδώ και δεκαετίες. Αλλά μόλις πρόσφατα γνωστές εταιρείες όπως η Rolls-Royce, η Westinghouse, η GE, η Hitachi και άλλες άρχισαν να εξελίσσουν ή να εξετάζουν την εξέλιξη αντιδραστήρων SMR για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για εμπορική χρήση στην ξηρά.
Σήμερα, όμως, ούτε ένας επίγειος αντιδραστήρας SMR δεν είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο κοινής ωφέλειας. Υπάρχει μόνο ένας πλωτός ρωσικός αντιδραστήρας SMR ο ο οποίος παρέχει ηλεκτρισμό και θερμότητα σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Αρκτικής.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το κόστος. Η πυρηνική ενέργεια είναι μακράν η πιο ακριβή. Ακόμη και σε μικρότερες κλίμακες, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από αντιδραστήρες SMR εξακολουθεί να αναμένεται να είναι πολύ ακριβότερη από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από τον άνθρακα. Και παραμένουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια και τη διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων.
Για τις εταιρείες που εξελίσσουν αντιδραστήρες SMR και τους επενδυτές που τις στηρίζουν, πάντως, οι φωνές που ακούγονται σε όλο τον κόσμο για ενέργεια χωρίς εκπομπές ρύπων μπορεί κάλλιστα να σημαίνουν ότι τα καλά πράγματα μπορούν πραγματικά να έρθουν σε μικρές συσκευασίες.
euro2day.gr / financial times