Στο νέο Μουσείο Διασωθείσας Τέχνης της Ρώμης μεταφέρονται 142 κλεμμένες ιταλικές αρχαιότητες που κατάσχεσαν το 2021 οι αρχές του Μανχάταν.
Όπως έγινε γνωστό, τα αρχαία τεχνουργήματα παραδόθηκαν σε Ιταλούς αξιωματούχους την Τετάρτη, σε μια ειδική τελετή για τον επαναπατρισμό τους, ο οποίος έγινε στη Νέα Υόρκη. Η αξία τους εκτιμάται σε περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, μεταξύ των αρχαιοτήτων που επαναπατρίζονται είναι μια τοιχογραφία που εκλάπη από τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Herculaneum, που θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Ήταν γνωστή ως Ercolano Fresco, και εμφανίζει τον Ηρακλή να στραγγαλίζει ένα φίδι. Το έργο κατασχέθηκε πέρυσι από τη συλλογή του διαχειριστή hedge fund, Μάικλ Στέινχαρντ.
Η εν λόγω τοιχογραφία, η αξία της οποίας εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο δολάρια, βρισκόταν ανάμεσα στα 180 αντικείμενα που παρέδωσε ο δισεκατομμυριούχος, όταν Ιταλοί και Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν κλαπεί και παράνομα διατεθεί στην αγορά τέχνης.
Ο 81χρονος άνδρας τα είχε αγοράσει από τον έμπορο Ρόμπερτ Χεχτ, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση.
Κατόπιν, ο Στέινχαρντ συμφώνησε σε μία ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της διευθέτησης της υπόθεσης.
Ακόμη, στην Ιταλία επιστρέφουν τρεις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και εκλάπησαν από την Ποσειδωνία, αρχαία ελληνική πόλη στη νότια Ιταλία, ενώ μεταξύ άλλων επαναπατρίζεται και ένα πιθάρι, από το 700 π.Χ.
Σημειώνεται ότι από τα 142 αντικείμενα που επεστράφησαν την Τετάρτη στην Ιταλία, τα 48 ανακτήθηκαν από τη συλλογή του Στέινχαρντ.
Επιπλέον 60 κατασχέθηκαν από το Royal-Athena Galleries, έναν από τους κορυφαίους χώρους στις πωλήσεις ελληνορωμαϊκών τεχνουργημάτων.
Πλέον, τα αρχαία τεχνουργήματα θα προστεθούν στα πολλά που ήδη εκτίθενται στο Museo dell’Arte Salvata, το οποίο άνοιξε πρόσφατα για να παρουσιάζονται επαναπατρισμένες αρχαιότητες και άλλα διασωθέντα έργα τέχνης, έκανε γνωστό ο γενικός πρόξενος της Ιταλίας στη Νέα Υόρκη, Φαμπρίτσιο ντι Μικέλε.
«Αυτά τα τεχνουργήματα αξίζουν μία θέση στην πατρίδα τους, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εκτιμήσουν τα θαύματα του παρελθόντος της χώρας τους. Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά πολιτιστικά τεχνουργήματα που λεηλατούνται και διακινούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο», ανακοίνωσε σχετικά ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ
Πηγή: ΝΥΤ