Την ώρα που αναλυτές, επιστήμονες και πολιτικοί ερίζουν για το πόσο πράσινη μπορεί να είναι η πυρηνική ενέργεια, είκοσι δύο χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Η δέσμευση αυτή ανακοινώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Οι χώρες που εμπλέκονται στην ανακοίνωση του Σαββάτου, μαζί με τις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν επίσης τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άλλες χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία του Σαββάτου είναι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ουκρανία.
Χαρακτηριστικά απούσα από τη συμφωνία είναι η Γερμανία, η οποία φέτος έκλεισε τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της .
Επενδύσεις
Αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη θα βοηθήσει τα ευρωπαϊκά έθνη να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ παραδέχονται ότι θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις. Τα δεδομένα από αναλυτές πυρηνικής ενέργειας έδειξαν ότι σε χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας, πολλά έργα τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.
Ο Craig Piercy, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Πυρηνικής Εταιρείας (ANS), σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο powermag.com το Σάββατο, είπε σχετικά με τη «Διακήρυξη για τον Τριπλασιασμό της Πυρηνικής Ενέργειας»:
«Εκ μέρους των επαγγελματιών της Αμερικής στον πυρηνικό τομέα, επικροτούμε την ιστορική δέσμευση που έγινε σήμερα από τις ΗΠΑ και άλλες 21 χώρες, που θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Αυτή είναι μια πραγματική, απτή δράση για το κλίμα για την κάλυψη των αναγκών καθαρής ενέργειας του κόσμου. Ο τριπλασιασμός των παγκόσμιων αποθεμάτων πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 είναι ο καταλύτης που απαιτείται για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας και να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ εκατομμύρια θα βγουν από τη φτώχεια».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι η παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ήταν περίπου 371 GW στα τέλη του 2022, με 411 αντιδραστήρες σε λειτουργία.
Πολιτικές δανεισμού
Ο Piercy πρόσθεσε παράλληλα, ότι η Διακήρυξη αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και καλεί τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν πολιτικές δανεισμού που να περιλαμβάνουν πυρηνικά.
«Μια ταχεία, μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο μπορεί να συμβεί μόνο με το τέλος των απαγορεύσεων χρηματοδότησης έργων πυρηνικής ενέργειας από πολυμερείς τράπεζες όπως η Παγκόσμια Τράπεζα», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι «αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050»
Πυρηνική ικανότητα
Η πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ, περίπου 95 GW χωρητικότητας που παράγεται από περισσότερους από 90 αντιδραστήρες που λειτουργούν, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο Τζον Κέρι, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το κλίμα, στη διάσκεψη των ΗΑΕ είπε ότι υπάρχουν «τρισεκατομμύρια δολάρια» διαθέσιμα για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.
Αν και η πυρηνική ενέργεια δεν περιέχει άνθρακα, οι πόλεμιοί της επισημαίνουν τις ανησυχίες σχετικά με τα πυρηνικά απόβλητα και πιθανά ατυχήματα που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ακτινοβολία σε περιοχές κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς.
Η Γαλλία, με περισσότερους από 50 αντιδραστήρες και 61 GW παραγωγής, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ σε πυρηνική δυναμικότητα και λαμβάνει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα πυρηνικά είναι μια «απαραίτητη λύση» για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μακρόν είναι υποστηρικτής των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), που πολλοί στην πυρηνική βιομηχανία λένε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί γρήγορα η παραγωγική ικανότητα. Οι SMR διαφημίζονται ως φθηνότεροι στην κατασκευή, λειτουργία και κλίμακα από τους αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας.
Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson της Σουηδίας, μια άλλη χώρα που συμμετέχει στην πυρηνική συμφωνία, είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση έργων πυρηνικής ενέργειας. Ο Kristersson είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει «να αναλάβουν ρόλο στον επιμερισμό των οικονομικών κινδύνων για να ενισχύσουν τις συνθήκες και να παράσχουν πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια».
Υπό κατασκευή
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο δείχνουν ότι περίπου 60 αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι 110 βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αντιδραστήρες είναι ρωσικού ή κινεζικού σχεδιασμού.
Πηγή enerygpress.gr