Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός που είχε θεωρηθεί ως πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερό του κατέπεσε σε κακές καιρικές συνθήκες σε βουνά κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στις 19 Μαΐου.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να στέκονται στο πλευρό του λαού του Ιράν και όχι να μνημονεύουν τον επί δεκαετίες καταπιεστή τους», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο Ραΐσι συμμετείχε σε πολυάριθμες, φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξωδικαστικής δολοφονίας χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988».
«Ορισμένες από τις χειρότερες καταγεγραμμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράν, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τηρήθηκε ένα λεπτό σιγής στις 20 Μαΐου για να θυμηθεί τα θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ στάθηκε απρόθυμα μαζί με τους 14 ομολόγους του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τα «επίσημα συλλυπητήριά»τους για τον θάνατο του Ραΐσι, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 20 Μαΐου. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε επίσης εκείνη την ημέρα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε πολύ αίμα στα χέρια του».
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επικρίθηκε έντονα από ορισμένα ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου για τη στάση της.
Ο Ραΐσι, 63 ετών, εξελέγη πρόεδρος το 2021 και κατά τη διάρκεια της θητείας του διέταξε την αυστηροποίηση των νόμων περί ηθικής, επέβλεψε μια αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πίεσε σκληρά στις πυρηνικές συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
πηγή: CNN Greece