Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Οι Ιρλανδοί Ενωτικοί με τη Μέι -Το Σιν Φέιν δεν θα καταλάβει τις έδρες του

Ρόλο – κλειδί αποκτούν τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας μετά τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, με τους Ενωτικούς να κλείνουν το μάτι στην Τερέζα Μέι για το σχηματισμό κυβέρνησης και το Σιν Φέιν να επιμένει στην στάση του να μην εκπροσωπείται στο Ουέστμινστερ.

Η ηγέτης του Κόμματος των Ενωτικών (DUP) Αρλίν Φόστερ, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καθορίσει την θέση του, αφού γίνει γνωστό το συνολικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Βρετανία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι κανένας δεν επιθυμεί να δει το σκληρό Brexit, αλλά μία συμφωνία αποχώρησης, η οποία θα μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Βόρεια Ιρλανδία,, αλλά και το πλαίσιο σχέσεων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα της έλεγε πάντα ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεργαστεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Η στάση αυτή δεν εκπλήσσει κανέναν, καθώς το Σιν Φέιν (πολιτικός βραχίωνας του IRA) εμμένει στην εθνικιστική του γραμμή για ενιαία Ιρλανδία και έχει διακηρύξει οτι δεν πρόκειται ποτέ να αποστείλει βουλευτές στο Ουέστμινστερ, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε νομιμοποίηση της βρετανικής κυριαρχίας στο Ούλστερ.

Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ανταμς.

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων