Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Οι Ιταλοί ψηφίζουν – Τα τελευταία μηνύματα των κομμάτων

Η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε και οι Ιταλοί καλούνται σήμερα Κυριακή στις κάλπες. Το Σάββατο, όπως και στην Ελλάδα απαγορεύονται δηλώσεις και ομιλίες αλλά την Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν τα τελευταία τους προεκλογικά μηνύματά τους.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι προσπάθησε να περάσει ήδη στην «επόμενη ημέρα» και δήλωσε: «Θα στηρίξουμε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς αρχίζοντας από τον Πάολο Τζεντιλόνι». Πρόκειται δηλαδή για ένα βήμα πίσω του Ρέντσι, λόγω και ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσματος, όπως γράφει μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου. Την ίδια ώρα βέβαια ο επικεφαλής των «Δημοκρατικών» επιχείρησε να φανεί αισιόδοξος προχωρώντας στην πρόβλεψη ότι στην Γερουσία το κόμμα του θα μπορούσε να είναι πρώτη πολιτική δύναμη.

Ο δε επίσημος, υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς είναι πλέον ο Aντόνιο Ταγιάνι. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν παραιτείται από την θέση του στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί εάν όντως η Φόρτσα Ιτάλια θα πάρει περισσότερες ψήφους από την Λέγκα. Εάν δηλαδή, οι κεντρώοι ψηφοφόροι θέλουν να εμπιστευθούν και πάλι τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, στην φάση αυτή, χρησιμοποιεί σαφώς πιο χαμηλούς τόνους απ’ ότι στο παρελθόν.

Τα δε Πέντε Αστέρια, έκλεισαν την προεκλογική εκστρατεία τους στην κεντρική Πιάτσα Ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού) της Ρώμης. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε ότι «η εποχή της αντιπολίτευσης έχει τελειώσει» και ότι τώρα «αρχίζει εκείνη της διακυβέρνησης της χώρας».

«Έχουμε μείνει μόνον εμείς και η Φόρτσα Ιτάλια. Πρέπει να στείλουμε σπίτι της μιας ολόκληρη πολιτική κάστα», πρόσθεσε ο ιδρυτής του κινήματος, ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο. Αλλά οι επιθετικοί τόνοι του παρελθόντος -και στην περίπτωση αυτή- αποτελούν σχεδόν εξαίρεση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων