Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Οι καταθέσεις επιστρέφουν, αλλά οι «κάνουλες» κλειστές

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, αυξήθηκαν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για έβδομο συνεχή μήνα. Η αύξηση ήταν οριακή, περί τα 150 εκατ. ευρώ αλλά δηλώνει πως πράγματι, σιγά–σιγά, βγαίνουν από τα σεντούκια οι καταθέσεις και πηγαίνουν προς τις τράπεζες.

Εκτός από τα σεντούκια, επιστρέφουν αποταμιεύσεις και από τις χώρες που είναι πιο επίφοβες από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα από την Κύπρο.

Όμως τα προβλήματα είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι οι αποταμιευτές πλέον καταναλώνουν τις καταθέσεις (που διατηρούσαν για «μαξιλάρι») στις τράπεζες λόγω ανέχειας. Και αυτό, δε φαίνεται να αλλάζει… Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι από τα 80 δισ. που έχουν φύγει, τουλάχιστον τα 40 δισ. ευρώ, είναι μεγάλων επιχειρηματιών. Επίσης, από τα 80 δισ. που έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν γυρίσει μόνο τα 15 δισ. ευρώ. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι, την ίδια ώρα που οι Έλληνες θα ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους για να ζήσουν, οι επιχειρηματίες θα διατηρούν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό γιατί θα φοβούνται τι θα τους ξημερωθεί στο εσωτερικό.

Αυτό σημαίνει, ότι οι «κάνουλες» δε θα ανοίξουν εύκολα από τις ελληνικές τράπεζες, αφού η ρευστότητα θα αργήσει να αποκατασταθεί. Όμως, αν επιβεβαιωθούν οι τραπεζίτες και οι αγορές ανοίξουν για τις ελληνικές τράπεζες, τότε οι «κάνουλες» μπορεί αρχίσει ξανά μικρή ροή προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων