Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι κάτοικοι της Βρίσας γιατί να σας πιστέψουν;

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε η Κυβέρνηση, μια ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό στο νησί που άφησε πίσω του ένα ολόκληρο ιστορικό χωριό ισοπεδωμένο και τους κατοίκους του σε απόγνωση.

Η Κυβέρνηση, δια των αρμοδίων υπουργών της, έσπευσε να εξαγγείλει έκτακτα βοηθήματα και αρωγή, επιδοτήσεις ενοικίου αλλά και πλήρη αποκατάσταση του παραδοσιακού οικισμού με τα ιστορικά κτήρια και το πανέμορφο αστικό τοπίο που δυστυχώς χάθηκε. Προχώρησε ήδη στην οργάνωση κεντρικής συνέντευξης τύπου όπου θα ανακοινωθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του σεισμού. Σε επίπεδο επικοινωνίας δηλαδή έχει ήδη κάνει όλα όσα απαιτούνται για να φανεί μια υπεύθυνη και κοντά στον πολίτη Κυβέρνηση. Στην πράξη όμως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, τα πράγμα ίσως να είναι διαφορετικά…

Αν κρίνουμε από αλλεπάλληλα παραδείγματα κατά το πρόσφατο παρελθόν, η Πολιτεία μπορεί να μιλάει πολύ και να υπόσχεται πολλά αλλά στην πράξη πράττει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις που αυτές αφήνουν πίσω τους. Αν κρίνουμε από την περίπτωση του σεισμού στην Κεφαλονιά, όπου μέχρι και σήμερα το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού είναι κομμένο στα δυο (Ο Νότος με τον Βορρά συνδέονται με αγροτικό παρακαμπτήριο δρόμο και με καθυστέρηση 50 λεπτών) και οι κάτοικοι περιμένουν ακόμη την αποζημίωση για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, τότε μάλλον οι κάτοικοι της Βρύσας θα πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να καρπωθούν όσα αυτονόητα οφείλει να παράσχει μια σοβαρή διοικητική αρχή.

Παρόλο που η χώρα αποτελεί την πλέον σεισμογενή περιοχή, παρά τις αμέτρητες φυσικές καταστροφές κατά το παρελθόν από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές, παρά τα ευρωπαικά κονδύλια και τις κρατικές ενισχύσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα άμεσης αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν. Όλα κινούνται με τους χρόνους του Δημοσίου την στιγμή που οι ανάγκες των ανθρώπων δεν μπορούν να περιμένουν. Ανάγκες που πολλαπλασιάζονται όταν οι πολίτες καλούνται να ξαναχτίσουν από την αρχή τους κόπους μιας ζωής, τις περιουσίες και τις δουλειές τους. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι διαφορετική στην περίπτωση της Βρύσας. Και αν είναι τότε θα μιλάμε για μια θετική έκπληξη πρώτου μεγέθους.
Οι συνεντεύξεις τύπου και οι εξαγγελίες δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε δημιουργούν μια αίσθηση σοβαρότητας στην εικόνα της ελληνικής Πολιτείας. Τα έργα και οι πράξεις είναι το ζητούμενο. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση να κινήσει με ταχύτητες-ρεκόρ όλα όσα είναι απαραίτητα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην πληγείσα περιοχή. Διαφορετικά περιπτώσεις όπως της Κεφαλονιάς θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Κουράγιο στους κατοίκους της Βρύσας. Και υπομονή…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων