Στην υπόθεση των capital controls φάινεται πως υπάρχουν και – βραχυπρόθεσμα – κερδισμένοι.
Όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το νέο καθεστώς, η Ελλάδα δεν συμμετέχει πλέον ως ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό γιατί δεν απολαμβάνει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, γράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».
Παρόλα αυτά, το γεγονός δεν φαίνεται να εμποδίζει όσους ομίλους παρέχουν υπηρεσίες απαραίτητες για τις ψηφιακές συναλλαγές, καθώς εμφανίζουν σημαντικά οφέλη.
Επίσης, δεν παρεμποδίζονται από τα capital controls οι Έλληνες παραγωγοί πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρειών, οι οποίες κατασκευάζουν τερματικά μηχανήματα τύπου POS, αλλά και πλαστικές – πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες. Από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων έως και τις αρχές Νοεμβρίου, υπολογίζεται ότι διατέθηκαν στην αγορά 22.000 μηχανήματα POS με τις εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους να κάνουν λόγο για 40.000, υπερδιπλάσια από το 2014, οπότε διατέθηκαν 15.000 συσκευές.
Ο συνολικός τζίρος από τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο δυνητικής ανάπτυξής του άνω των 20 δισ. ευρώ μσοπρόθεσμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χρήση των καρτών στην Ελλάδα το 2014, άγγιξε το 5% έως 6%, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%.