Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Οι κινέζοι ανησυχούν για το λιμάνι του Πειραιά

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σε ένα ανήσυχο διάβημα προέβη το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κου Δρίτσα. «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου, Σεν Ντανιάνγκ.

Η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ήταν ότι «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σταματάει εδώ.» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση με την COSCO θα επανεξεταστεί. Στο Reuters ο ίδιος σημείωσε αργότερα ότι «Δεν θα πουλήσουμε την πλειοψηφία των μετοχών στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού».

Είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη σύμβαση με την COSCO. Η εταιρία της οποίας τα συμφέροντα εκπροσωπούνται σθεναρά από τους δημόσιους κινέζους αξιωματούχους, ήταν η μία από τις τέσσερεις επικρατέστερες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (αγορά του 67% των μετοχών του), όπως αυτή σχεδιαζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δε γνωρίζουμε πώς θα καταφέρει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας να χειριστεί το ζήτημα, προκειμένου να «κάνει πιο συμφέρουσα τη συμφωνία για τη χώρα μας» όπως είπε χαρακτηρίστηκα.

Πάντως είναι μάλλον απίθανο να συγκρουστεί με τον κινεζικό κολοσσό, ειδικά σε μια στιγμή που η κυβέρνηση θα ψάχνει εναγωνίως χρήματα για να καλύψει τις νέες εξαγγελίες της, όπως άλλωστε αυτές είχαν διατυπωθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων