Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Καζάνι που βράζει θυμίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά και την τυπική υπογραφή των κυρώσεων από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Πλέον οι νέες κυρώσεις έχουν ληφθεί ως προσπάθεια της Αμερικής να αρχίσει εμπορικό πόλεμο με την Ρωσία, κάτι το οποίο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην Ευρώπη.
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η νέα απόφαση του Κογκρέσου να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις με πρόσχημα το ζήτημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Μάλιστα όπως ήταν εύλογο και η Ρωσία από την μεριά της κατέφυγε στην επιβολή κυρώσεων προς τις ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις του Πούτιν
Με μείωση της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στο έδαφός της απαντά η Ρωσία στην ψήφιση κυρώσεων σε βάρος της από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Καταγγέλλοντας «ρωσοφοβία», η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μειώσει, από την 1η Σεπτεμβρίου, σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία, αποσύροντας και την άδεια χρήσης μιας κατοικίας και αποθηκών, που είχε παραχωρήσει στην αμερικανική πρεσβεία.
Όπως λέει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη μείωση ο αριθμός των μελών του προσωπικού των αμερικανικών αντιπροσωπειών θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον του προσωπικού των ρωσικών αντιπροσωπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιφυλάχθηκε δε να λάβει νέα μέτρα εναντίον των αμερικανικών «συμφερόντων».
Σφοδρή αντίδραση από την ΕΕ
Τον χορό των αντιδράσεων άρχισε πρώτη η Γερμανία, η οποία φοβούμενη επιπτώσεις σε γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε έργα με ρωσική εμπλοκή- καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε «αντίμετρα» κατά των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία ανησυχεί ειδικά για εμπόδια στις δραστηριότητες γερμανικών επιχειρήσεων σε ενεργειακά προγράμματα, και συγκεκριμένα για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II.
Κατόπιν της παρέμβασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει εντός ημερών αν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήξουν τα οικονομικά της συμφέροντα.
Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να καταφύγει στην προαναγγελία πιθανών αντίποινων αν οι αμερικανικές κυρώσεις επηρεάσουν αρνητικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε έργα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από κοινού με τη Ρωσία. Ακόμη, ανέφερε ότι η ΕΕ θα προετοιμαστεί να κάνει χρήση ενός κοινοτικού κανονισμού που της επιτρέπει να υπερασπίζεται επιχειρήσεις έναντι μέτρων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ποιοι χάνουν από τις κυρώσεις
Μετά και τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία ξεσηκώθηκαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι κυρώσεις αυτές.
Συγκεκριμένα:
Ο περιορισμός των εξαγωγών προς τη Ρωσία και η ακύρωση συμβολαίων γερμανικών επιχειρήσεων λόγω του εμπάργκο, υπολογίζεται ότι κοστίζει ετησίως στη Γερμανία περίπου 0,6% του ΑΕΠ
Η Γαλλία υφίσταται επίσης μεγάλη ζημία από τη μείωση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και από την ακύρωση ρωσικών παραγγελιών αμυντικού εξοπλισμού
Στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Φιλανδία εκατοντάδες επιχειρήσεις βρέθηκαν στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς έκλεισε γι αυτές η ρωσική αγορά. Συγκριτικά περιορισμένες – αλλά οπωσδήποτε υπολογίσιμες, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα – ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.