Του Ιωάννη Π. Χουντή *
Πολλές φορές στην Ελλάδα σημαντικές ειδήσεις περνούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ του δημοσίου λόγου γιατί δεν εμπίπτουν σε μία ορισμένη επικαιρότητα. Εν τούτοις, συχνά συμβαίνει να μεταφέρουν γεγονότα μεγάλης σημασίας. Μία τέτοια είδηση είναι και η ακόλουθη: Σύμφωνα με τη Διεθνή κατάταξη της QS (QS World University Rankings) ανά θεματικό πεδίο για το 2018 το ΑΠΘ κατατάσσεται στη 16η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών (Classics).
Όποιος έχει γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τον Τομέα Κλασικών Σπουδών (Classics Faculty) του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. θα καταλαβαίνει το υψηλό επίπεδο της έρευνας και το ποιοτικό βάθος του διδακτικού προσωπικού. Όμως και οι σπουδάζοντες στον Τομέα αυτό δείχνουν μία άοκνη αγάπη για το αντικείμενο των σπουδών τους. Όλα αυτά αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία. Οι κλασικές σπουδές του Α.Π.Θ. δείχνουν τον δρόμο: τον δρόμο των ανθρωπιστικών επιστημών, της σημασίας του ανθρωπιστικού πνεύματος σε μία εποχή υλισμού και τεχνοκρατισμού ενώ μας υποδεικνύουν πως το ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να πετύχει στο διεθνές εκπαιδευτικό στερέωμα όταν υπάρχει η απαραίτητη γνώση και υποδομή.
Την ίδια στιγμή η ελληνική Πολιτεία δια των διαφόρων Υπ.Παιδείας της υποβαθμίζουν συνεχώς και αδιαλείπτως την θέση των ‘’θεωρητικών’’ λεγόμενων μαθημάτων στο σχολείο, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ποια χρεία έχει η αναφορά σε όλες τις λανθασμένες κινήσεις, ειδικά, της τελευταίας διετίας στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, Ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, λογοτεχνίας, λατινικών, γλώσσας-έκθεσης; Σε αυτή τη φιλόξενη στήλη τα έχουμε τονίσει πολλές φορές.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για μία ανθρωπιστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση της Ελλάδας; Σε μία ανθρωπιστική μεταρρύθμιση, που οι επιστήμες του πνεύματος και της κριτικής σκέψης θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο κρίσιμο για τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας μας σε μία εποχή, που το τεχνικό πνεύμα τείνει να καταπιεί τα πάντα; Δεν οφείλουμε να διορθώσουμε την απαραίτητη ισορροπία, που πάντα υπήρχε, ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία; Πάντα με σεβασμό στις επιθυμίες των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την θέση των αρχαίων ελληνικών στην ζωή μας; Στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;
Έτσι, οι κλασικές σπουδές του Α.Π.Θ. δείχνουν, πραγματικά, τον δρόμο. Θα ακολουθήσουμε;
* Ο Ιωάννης Π. Χουντής, είναι Κλασικός Φιλόλογος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης»