Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι Κυκλάδες, οι βιλάρες και οι … πετρελαιάδες

Για τρίτη φορά γίνεται εκκίνηση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Η πρώτη φορά ήταν πριν από 20 χρόνια και η εξέλιξη του έργου διακόπηκε στην Τήνο, μετά από προσφυγή κατοίκων και έκδοση απόφασης από το 5ο τμήμα του ΣτΕ που απαγόρευε (!!!) τη σύνδεση των Κυκλάδων με δίκτυο υψηλής τάσης, επειδή έτσι, κατά το σκεπτικό της απόφασης (Μιχάλης Δεκλερής), θα γέμιζαν οι Κυκλάδες με… βαριές βιομηχανίες.

Από τότε μέχρι τώρα η εγκατάσταση βαριών βιομηχανιών αποφεύχθηκε, αλλά στα νησιά των Κυκλάδων που θα διασυνδέονταν, συνέχισαν να χτίζονται βίλες, βιλάρες και αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Επίσης καταναλώθηκαν μερικά εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, λόγω της μεγάλης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι και εγκαταστάθηκαν νέες μονάδες.

Εν τέλει οι μόνοι ικανοποιημένοι από τη μη διασύνδεση των Κυκλάδων, είναι όσοι πουλούν και όσοι μεταφέρουν το πετρέλαιο, οι προμηθευτές του εξοπλισμού και οι «οικολόγοι» που πέτυχαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση βαριάς βιομηχανίας στις Κυκλάδες, όπως και την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ επειδή το υπάρχον δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει την ενέργεια που παράγουν.

Όλοι θέλουν να ελπίζουν ότι η τωρινή τρίτη προσπάθεια, με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα έχει κατάληξη. Το έργο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να κοστίσει λιγότερο και έσπασε σε περισσότερα κομμάτια ώστε να μπορέσουν να πάρουν «όλοι» από κάτι. Μέχρι όμως να πέσουν οι υπογραφές, καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων