Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προβαίνει εκουσίως σε πρόσθετες περικοπές στην τροφοδοσία πετρελαίου κυρίως με τη μορφή των περικοπών στην παραγωγή παρά στις εξαγωγές καθώς αντιμετωπίζει περιορισμένη ικανότητα διύλισης όπως επίσης και πιο αυστηρές κυρώσεις, λένε οι αναλυτές.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει τα σχέδια της να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου της και τις εξαγωγές της επιπροσθέτως με 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου σε συντονισμό με ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+.
Παρά το γεγονός ότι ως δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως η Ρωσία μείωσε στο πρώτο τρίμηνο τις εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών κατά 500.000 bpd, αποφάσισε να μειώσει τα όρια εξαγωγών στο δεύτερο τρίμηνο και να εστιάσει αντ’ αυτού στον περιορισμό της παραγωγής.
Η Ρωσία υφίσταται πολυάριθμες διακοπές και επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα μεγάλα της διυλιστήρια από τις αρχές του έτους εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.
Μεταξύ των διυλιστηρίων πετρελαίου που έχουν περιορίσει την παραγωγή τους είναι αυτό στην Τουαπσέ που ανήκει στην Rosneft, το διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ και τα διυλιστήρια NORSI της Lukoil, όπως επίσης και τα διυλιστήρια και το συγκρότημα μεταφόρτωσης της Novatek στο λιμάνι της Βαλτικής Ουστ –Λουγκά.
Η συντήρηση στο διυλιστήριο πετρελαίου NORSI θα διαρκέσει πιθανότατα μερικούς μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Στην πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου θα προστεθούν οι εποχικές εργασίες συντήρησης στα ρωσικά διυλιστήρια την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η παραγωγή καυσίμων κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών συνήθως μειώνεται και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξάνονται.
Ο Ρόναλντ Σμιθ, ένας έμπειρος αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας BCS στη Μόσχα, είπε ότι η Ρωσία έχει μικρή αποθηκευτική δυνατότητα προκειμένου να είναι σε θέση να ρυθμίσει τις εξαγωγές.
«Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι μια ένδειξη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που σχετίζεται με τις εξαγωγές είναι απλά μια ένδειξη ότι οι επισκευές των διυλιστηρίων θα διαρκέσουν μερικούς μήνες, όπως αναμένεται», είπε.
Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές στις εξαγωγές, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ σε χθεσινές του δηλώσεις.
Mείωση παραγωγής
Τον Απρίλιο, θα μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 350.000 bpd, ενώ οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο, η επιπλέον μείωση της παραγωγής θα είναι 400.000 bpd και οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 71.000 bpd. Τον Ιούνιο, όλες οι πρόσθετες περικοπές θα γίνουν από την παραγωγή πετρελαίου, πρόσθεσε.
Ο Βίκτορ Κουρίλοφ, ένας έμπειρος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων πετρελαίου και φυσικού αερίου Rystad Energy, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι εταίροι της Μέσης Ανατολής να ζητήσουν μεγαλύτερη συμβολή της Ρωσίας στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.
Η Ρωσία είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εξαγωγές πετρελαίου για τον περασμένο μήνα λόγω του περισσότερου διαθέσιμου αργού εν μέσω μειωμένης ικανότητας διύλισης.
«Η εστίαση στην παραγωγή μπορεί επίσης να σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει αστάθεια στη διάρθρωση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων», σημείωσε. «Ίσως, στο μεταξύ να μην είναι αποτελεσματική πρακτική να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών υπό τις παρούσες συνθήκες».
Η Δύση έχει επίσης επιβάλει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις τον περασμένο μήνα στον κορυφαίο όμιλο δεξαμενοπλοίων της Μόσχας Sovcomflot, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Ως «κίνδυνο για την ασφάλεια» στην Ευρώπη περιέγραψε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς η αντιπολίτευση, επικρίνοντας τόσο τους χειρισμούς του στο θέμα της παράδοσης πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία όσο και την υποκλοπή συνομιλίας αξιωματικών της Bundeswehr από τις ρωσικές υπηρεσίες. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από το υπουργείο Άμυνας, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει λόγο για «ρωσική προπαγάνδα που έχει ως στόχο να διχάσει τη γερμανική και την ευρωπαϊκή κοινωνία».
«Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Πούτιν και θα πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά τι λέμε σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ και χαρακτήρισε «παράλογη διαβόητη ρωσική προπαγάνδα» τον ισχυρισμό ότι η υποκλαπείσα συνομιλία αποδεικνύει την προετοιμασία της Γερμανίας για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. «Αυτή είναι σίγουρα μία προσπάθεια του Κρεμλίνου, όπως έχουμε δει επανειλημμένα, να διχάσει την κοινωνία στη Γερμανία και στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης υποκλοπών, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι, «αν και είναι για μας πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε το περιστατικό, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και δεν μπορεί να γίνει αντιστροφή θύτη και θύματος, καθώς, εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί βάναυσα στην Ουκρανία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ούτε εκείνη θα χρειαζόταν να αμυνθεί ούτε εμείς να την προμηθεύουμε με όπλα». Η ίδια πάντως, σε αντίθεση με τον Όλαφ Σολτς ο οποίος και σήμερα επανέλαβε την άρνησή του για την παράδοση συστήματος «Taurus» στην Ουκρανία, «εφόσον απαιτείται η παρουσία γερμανών στρατιωτών για τη λειτουργία του», δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία πρέπει να εξετάσει προσεκτικά «όλα τα μέσα» που θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία.
‘Εντονη πολιτική αντιπαράθεση
Τα τελευταία γεγονότα έχουν προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική προσωπικά στον καγκελάριο. Ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα Άμυνας Ρόντεριχ Κιζεβέτερ δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι «οι Ρώσοι έχουν κι άλλο απόρρητο υλικό» από υποκλοπές και τόνισε ότι «η κατασκοπεία είναι μέρος της εργαλειοθήκης του υβριδικού πολέμου» της Μόσχας.
Συνέδεσε μάλιστα τον χρόνο δημοσιοποίησης της υποκλαπείσας συνομιλίας με την απροθυμία του Όλαφ Σολτς να παραδώσει πυραύλους «Taurus» στην Ουκρανία. «Ο καγκελάριος Σολτς μόλις κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να εμποδίσει την παράδοση των Taurus, χρησιμοποιώντας ψευδείς πληροφορίες, γεγονός που τον θέτει τώρα υπό πίεση», πρόσθεσε ο κ. Κιζεβέτερ, αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Σολτς ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν η Βρετανία και η Γαλλία προκειμένου να ελέγχουν τη λειτουργία» των πυραύλων. Με αυτόν τον τρόπο ο Όλαφ Σολτς θεωρήθηκε ότι αναφέρθηκε εμμέσως σε παρουσία βρετανών και γάλλων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκτίμησε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά, ισχυριζόμενη ότι η Γερμανία εμπλέκεται στον σχεδιασμό πληγμάτων εναντίον ρωσικών στόχων, προσπαθεί να αποτρέψει το όποιο ενδεχόμενο παράδοσης τελικά των συγκεκριμένων πυραύλων. Στον διάλογο των γερμανών αξιωματικών που δημοσιεύθηκε, το θέμα είναι μεταξύ άλλων εάν οι πύραυλοι «Taurus» θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη γέφυρα που κατασκεύασε η Ρωσία στην Κριμαία.
«Οτιδήποτε κάνει τη Γερμανία να φαίνεται ως ενεργό εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο είναι αρκετό για να αποτρέψει τον Όλαφ Σολτς. Η Ρωσία συλλέγει υλικό προκειμένου να αποτρέψει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να ασκήσει πίεση στους φορείς λήψης αποφάσεων και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη», τόνισε ο κ. Κιζεβέτερ και κατηγόρησε τον κ. Σολτς ότι «θέλει να συμπεριφέρεται ως καγκελάριος της ειρήνης που κάνει τα πάντα προκειμένου η χώρα του να μην θεωρηθεί ως άμεσα εμπλεκόμενη, με την ελπίδα να υφαρπάξει ψήφους από την ακροδεξιά». Ο Όλαφ Σολτς «εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης», πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Tagesspiegel».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», έκανε από την πλευρά του λόγο για άμεση ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις από τον καγκελάριο στη Βουλή και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατάσταση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια εξεταστική επιτροπή». Κάτι τέτοιο θα ήταν «εντελώς υπερβολικό», απάντησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ, υποστηρίζοντας ότι «η διεκδίκηση της σύστασης εξεταστικής επιτροπής αποτελεί μεν δικαίωμα της αντιπολίτευσης, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα της έρευνας από την Εισαγγελία, την Bundeswehr και τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν ζήτησε επίσης διερεύνηση «με ψυχραιμία και σύνεση, χωρίς να επιτίθεται ο ένας εναντίον του άλλου». Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Πούτιν, προειδοποίησε, «να τσακωνόμαστε μεταξύ μας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, την επόμενη εβδομάδα η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) θα παρουσιάσει μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις συνθήκες του συμβάντος. «Μόνο τότε θα ληφθούν αποφάσεις για τις συνέπειες – ενδεχομένως και σε επίπεδο προσώπων», διευκρίνισε ο κ. Πιστόριους, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ακόμη ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για περαιτέρω διαρροές ή υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών».
ΠΗΓΗ: cnn.gr