Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι λεπτομέρειες της νέας ΚΑΠ και ο… διάβολος

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Γνωστό. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (με το καλό να οριστικοποιηθεί), από λεπτομέρειες άλλο τίποτα. Κι αυτό γνωστό.

Πλην όμως απʼ ότι φαίνεται δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό πόσο καθοριστικές για τα επόμενα επτά χρόνια θα είναι αυτές οι λεπτομέρειες…

Το μόνο που είχαμε ως χώρα αρχικά στο μυαλό μας ήταν μην και πάρουμε λιγότερα χρήματα σε σχέση με την προγραμματική περίοδο που λήγει φέτος. Εντάξει στην παρούσα συγκυρία ακόμη και μερικά εκατομμύρια λιγότερα να πάρεις είναι μεγάλη υπόθεση.

Κι αφού λίγο ως πολύ τα ίδια θα πάρουμε, καμιά 19 δις. ευρώ, ας δούμε μερικές ανώδυνες εκ πρώτης όψεως λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο του «πρασινίσματος της ΚΑΠ», δηλαδή πια λαμβάνουμε υπόψη και το κεφάλαιο περιβάλλον, καθιερώνονται ορισμένες γενικές αρχές για την εφαρμογή του και θα αφιερώνεται το 30% των άμεσων ενισχύσεων.

Τούτο σε εντελώς απλά ελληνικά μεταφράζεται ως εξής : έχεις λαμβάνει επιδότηση 100 ευρώ. Τα 70 θα τα πάρεις στο χέρι κανονικότατα. Τα άλλα τριάντα θα τα πάρεις όμως, αφού και εφόσον εκπληρώνεις τους όρους περιβαλλοντικού χαρακτήρα που θέτει η ΚΑΠ. Αν τους εκπληρώνεις τα πήρες, αν όχι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις. Βεβαίως υποχρεωμένοι για ευνόητους λόγους να τηρούν τους όρους είναι όσοι καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα.

Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Πολλοί και διάφοροι. Για παράδειγμα θα ζητείται κάθε χρόνο σε ποσοστό έως 30% να διαφοροποιείς την καλλιέργειά σου. Νισάφι με το βαμβάκι, βαμβάκι. Τώρα θα έχει βαμβάκι και κάτι άλλο. Αλλιώς…

Από την άλλη τεράστιο ενδιαφέρον έχει, δεδομένου ότι η ΚΑΠ εισάγει την έννοια της περιφερειοποίησης , πως θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις στις περιφέρειες της χώρας. Όχι μια να παίρνει τη μερίδα του λέοντος κι η άλλη ψίχουλα…Τέρμα αυτά.

Η επόμενη επταετία θα έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η αγωνία για το ποιοι θα είναι χαμένοι και ποιοι κερδισμένοι θα κρατήσει μέχρι τέλους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων