Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται άνοιγμα της εστίασης στις 25/5 – Στο τέλος της εβδομάδας η εισήγηση

Στο τραπέζι το άνοιγμα της εστίασης ήδη από τις 25/5, για να μειωθεί ο συνωστισμός στις πλατείες. Τι συζήτησαν οι λοιμωξιολόγοι και πότε αναμένεται η τελική γνωμοδότηση.

Στη σκέψη για άνοιγμα του κλάδου της εστίασης νωρίτερα, ήδη από τις 25 Μαΐου, αντί για την 1η Ιουνίου, προσανατολίζονται οι επιστήμονες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε χθες. Άλλωστε, όπως μετέδιδε από χθες το Reader.gr, οι ειδικοί επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση προβληματίζονται από τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και παραλίες, καθώς και η μετάδοση του ιού μπορεί να επιταχυνθεί και η ιχνηλάτηση θα είναι άκρως δυσκολότερη, εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη.

Όπως εξηγούσε στο Reader.gr μέλος της επιτροπής, ο στόχος ήταν οι πολίτες, σε αυτή τη φάση, να κάνουν εξόδους σε πλατείες, πάρκα και παραλίες, αλλά να μην παραμένουν πολύ εκεί. Δοθέντος και του καλού καιρού, όμως, παρατηρείται συγχρωτισμός, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογη ανησυχία, παρά την εξαιρετική, αυτή τη στιγμή, επιδημιολογική εικόνα. Είναι σαφές, όμως, ότι η σημερινή εικόνα είναι η αντανάκλαση της κατάστασης προ δεκαημέρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή, σύντομη παρέμβασή του στη συζήτηση των λοιμωξιολόγων, ζήτησε τη γνωμοδότησή τους τους για το θέμα της εστίασης και την προοπτική ανοίγματος μια εβδομάδα νωρίτερα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνο με γνώμονα την εισήγηση των ειδικών και, εφόσον αυτή είναι αρνητική για μια πρόωρη άρση των περιορισμών, τότε θα γίνει πλήρως σεβαστή.

Σε κάθε περίπτωση, το υγειονομικό πρωτόκολλο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων θα είναι έτοιμο τις αμέσως επόμενες μέρες και θα αποτυπωθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είναι σε επικοινωνία με την αρμόδια υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να εκδώσει τις σχετικές διατάξεις, προκειμένου να ξέρουν και οι επιχειρηματίες της εστίασης τους κανόνες του παιχνιδιού. Μάλλον την Τετάρτη, δε, θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση του διαθέσιμου χώρου των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, με τη δυνατότητα και επιπλέον πεζοδρομήσεων.

Μάλιστα, τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης συζητούν την πιθανότητα τα καταστήματα εστίασης να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με τον εξωτερικό τους χώρο, σε πρώτη φάση, και λίγο μετά να ενσωματωθεί και ο εσωτερικός χώρος, ο οποίος θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς είτε από τη μια πλευρά είτε από την οροφή του καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι είναι άκρως πιθανό να κάνουν την εισήγηση τους στο τέλος της εβδομάδας. Νωρίτερα, ίσως την Πέμπτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας θα έχει παρουσιάσει στον πρωθυπουργό την εικόνα που διαμορφώνεται από την Πρωτομαγιά και μετά και ενσωματώνει, επί της ουσίας, τα αποτελέσματα του «ανοίγματος», αλλά και της πύκνωσης της κυκλοφορίας που είχε ξεκινήσει ούτως ή άλλως πριν από την επίσημη πρώτη ημερομηνία άρσης περιορισμών.

Πηγή: reader.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων