Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Οι «μαυραγορίτες» του μήνα

Το τι είναι και τι δεν είναι η ελληνική κοινωνία και οικονομία σήμερα, διαπιστώνεται εύκολα και απλά, όχι μέσα από κάποια βαθυστόχαστη κοινωνιολογική ανάλυση αλλά με μια ματιά στο μηνιαίο δελτίο του ΣΔΟΕ.

Με όποιες εύλογες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κάποιος για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, εντούτοις είναι σαφές από τα στοιχεία που αφορούν μόνο το μήνα Νοέμβριο, πως τη στιγμή που η οικονομία είναι στα τάρταρα, η παραοικονομία ζει και βασιλεύει και τη χώρα κυριεύει.

Ο μισθωτός με δυο παιδιά τρέμει για το πώς θα βγάλει τον χειμώνα. Ο μικρομεσαίος έμπορος αγωνιά κάθε μέρα αν θα πατήσει το πόδι του πελάτης στο μαγαζί. Η μικρομεσαία βιοτεχνία χάνει τη μια παραγγελία μετά την άλλη. Οι τρείς φίλοι που έκαναν μια νεανική διαδικτυακή επιχείρηση απογοητεύονται και τα παρατάνε γιατί καμία τράπεζα δεν στηρίζει τις έξυπνες ιδέες τους.

Όλοι αυτοί, επειδή ζούνε στην επίσημη οικονομία «πεθαίνουν» καθημερινά.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Οι «μαυραγορίτες» κάθε μορφής που συναλλάσσονται «στο σκοτάδι», οι οποίοι όχι μόνο έχουν δουλειές αλλά είδαν και τις δουλειές τους να πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί η κρίση. Διότι όσο η διαφθορά είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από τη νομιμότητα, ειδικά μέσα στην κρίση, οι «μαυραγορίτες» τρίβουν τα χέρια τους.

Θέλετε φοροδιαφυγή;

1) Τέσσερις υποθέσεις που αφορούν παράνομο πλουτισμό φυσικών προσώπων με σχετική προσαύξηση περιουσίας απεστάλησαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Πρόκειται για δύο (2) ιατρούς Δημόσιων Νοσοκομείων στην Αθήνα και στην Κρήτη, για έναν αρχιτέκτονα στη Γλυφάδα καθώς και για μία ιδιωτική υπάλληλο στη Βούλα. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσ/νίκης ερευνά 28 ιατρούς επειδή εισέπραξαν αμοιβές από φαρμακευτικές εταιρείες για προώθηση φαρμάκων.

2) Σε δεκατέσσερις επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για έκδοση εικονικών τιμολογίων ύψους 86.000.000 €. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής πινακίδων, εμπορίας κλωστοϋφαντουργικών ειδών, χονδρικού εμπορίου τυριών και εμπορίας υφασμάτων κι ενδυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης με δηλούμενο επάγγελμα «μανδαριστής ενδυμάτων», που εξέδωσε 484 εικονικά τιμολόγια ύψους 2.900.000 €.

3) Σε τριάντα έξι επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για τη λήψη και καταχώριση εικονικών τιμολογίων ύψους 22.000.000 €. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου σιδήρου, ειδών συσκευασίας, καθαρισμού κτιρίων, εμπορίας οικιακού εξοπλισμού και για κατασκευαστικές.
Θέλετε λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών;

1) Έλλειμμα 20.000 λίτρων βενζίνης και πετρελαίου διαπίστωσε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με το Τελωνείο Αλεξανδρούπολης, σε έλεγχο κατά τη μεταφορά αφορολόγητων καυσίμων από τον Ασπρόπυργο στην Αλεξανδρούπολη. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

2) Τέσσερις τόνοι οινοπνεύματος αγνώστου προελεύσεως κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία κατά ενός Βούλγαρου και τριών Ελλήνων. Το οινόπνευμα προοριζόταν για την παρασκευή ποτών.

3) Στο διάστημα από 1/1/2012 έως 30/11/2012 σε εξήντα περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων εισπράχθηκαν, σε συνεργασία με το Δ΄ Τελωνείο Πειραιά, ποσά 62.300.000 €.

Θέλετε μαϊμού επιδοτήσεις;

1) Συνολικά 6.274 αγρότες στην Κρήτη έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 €, συνολικού ύψους 37.700.000€. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι παραβάτες, εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

2) Προφυλακίστηκε ένας αγρότης στη Μεσσηνία μετά από δικογραφία που σχημάτισε η Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου για απάτη από επιδοτήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Αν αθροίσετε τα λεφτά θα δείτε πως είναι πολλά. Τόσα λεφτά δύσκολα κυκλοφορούν στις μέρες μας στην επίσημη οικονομία, πάνω από το τραπέζι. Κι αφορούν προφανώς μόνο ένα μικρό δείγμα που κατάφερε το ΣΔΟΕ να εντοπίσει. Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Όσο η «μαύρη αγορά» οργιάζει και ξεζουμίζεται μόνον η επίσημη οικονομία, είναι σαν να τρέχουμε με 200 χιλιόμετρα πάνω σε τοίχο από μπετόν.

ΥΓ: Η έκρηξη που θα έρθει, θα αφήσει κρατήρα πολύ μεγαλύτερο, απ’αυτόν που θεωρούν ορισμένοι ως διαχειρίσιμο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων