Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Οι μισοί Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν απόπειρες online κλοπής χρημάτων το 2014

Eρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International ανέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες αντιμετώπισαν online απειλές που αφορούσαν απόπειρες κλοπής χρημάτων. Ωστόσο, ακόμα και οι ψηφιακές επιθέσεις που δε σχετίζονται με χρήματα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα έξοδα.

Οι ψηφιακοί εγκληματίες, όπως αναφέρει το protothema, αποκτούν πολύτιμα δεδομένα από τους χρήστες με διάφορες μεθόδους. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να «διεισδύσουν» στα πορτοφόλια τους είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που διαθέτουν οι χρήστες σε συστήματα πληρωμών, online τραπεζικές υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά καταστήματα που αποθηκεύουν δεδομένα πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Ανάμεσα στις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούν για να συλλέξουν τις εν λόγω πληροφορίες είναι και οι ιστοσελίδες phishing, οι οποίες μιμούνται επίσημες ιστοσελίδες, το κακόβουλο λογισμικό που συλλέγει στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης κ.α.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των Ευρωπαίων χρηστών αντιμετώπισε οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις το προηγούμενο έτος, με το 5% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι υπέστη απώλεια χρημάτων.

Εξηγώντας πώς έχασε τα χρήματα, το 23% δήλωσε ότι οι χάκερ έκλεψαν τα χρήματά του αποκτώντας πρόσβαση σε λογαριασμούς υπηρεσιών πληρωμής, το 5% ότι εξαπατήθηκε και εισήγαγε τα στοιχεία σύνδεσής του σε μια πλαστή ιστοσελίδα και το 10% ότι τα στοιχεία σύνδεσής του είχαν υποκλαπεί από κακόβουλο λογισμικό. Κατά μέσο όρο, όσοι χρήστες έπεσαν θύματα online κλοπής έχασαν 313 δολάρια, αλλά ένα στα έξι θύματα έχασε πάνω από 1.000 δολάρια λόγω διαδικτυακής απάτης.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι online λογαριασμοί πολλών χρηστών (email, social media κλπ.) παραβιάστηκαν. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το 10% των Ευρωπαίων δημοσιογράφων. Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ψηφιακούς εγκληματίες για αποστολή spam και κακόβουλων URL, αλλά και να αποτελέσουν πηγές οικονομικών απωλειών.

Στις πληροφορίες που μπορούν να βρεθούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός χρήστη περιλαμβάνονται συχνά mail με στοιχεία πρόσβασης σε λογαριασμούς, τα οποία έχουν αποσταλεί από υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικά καταστήματα, απαντώντας σε αιτήματα εγγραφής ή ανάκτησης κωδικών πρόσβασης.

Επιπλέον, το 27% των Ευρωπαίων ανέφερε περιστατικά που σχετίζονταν με κακόβουλο λογισμικό μέσα στο προηγούμενο έτος, με το ένα στα πέντε να έχει οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες. Ο μέσος όρος των οικονομικών απωλειών από κακόβουλο λογισμικό ανήλθε στα $154 ανά Ευρωπαίο χρήστη. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και έξοδα που αφορούν την αντιμετώπιση «μολύνσεων», τη βοήθεια ειδικών στον τομέα της Πληροφορικής και την αγορά εξειδικευμένου λογισμικού.

«Μερικοί χρήστες θεωρούν ότι οι ψηφιακές απειλές είναι κάτι μακρινό, που μπορεί να βλάψει κάποιον μόνο στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, πολλές διαδικτυακές απειλές έχουν σαφείς επιπτώσεις στην πραγματική ζωή, είτε πρόκειται για απώλεια δεδομένων, είτε για κλεμμένα χρήματα. Αντί να πληρώνει κάποιος τις συνέπειες, είναι πιο συνετό να φροντίζει για την ασφάλεια του εκ των προτέρων», δήλωσε η Elena Kharchenko, head of consumer product management της Kaspersky Lab.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων