Ένας πρώην Ρώσος πιλότος ελικοπτέρου, ο οποίος αυτομόλησε πέρυσι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός από σφαίρες σε ένα χωριό στην Ισπανία στις 13 Φεβρουαρίου, ένας ακόμη επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
16 Φεβρουαρίου – Αλεξέι Ναβάλνι: Ο επί πολλά έτη επικριτής του Πούτιν και ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών, βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 47 ετών, αφού κατέρρευσε στην αυλή της φυλακής, εβδομάδες μετά την ξαφνική μεταφορά του σε απομακρυσμένη εγκατάσταση στη ρωσική Αρκτική.
13 Φεβρουαρίου – Μαξίμ Κουζμένοφ: 0 28 ετών πιλότος ελικοπτέρου, ο οποίος είχε αυτομολήσει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο ισπανικό χωριό Villajoyosa, αλλά η αναγνώρισή του έγινε μετά από μέρες, καθώς ζούσε με ψεύτικο όνομα.
2 Νοεμβρίου – Αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Σβίριντοφ: Ο 68 ετών διοικητής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε επικρίνει τον Πούτιν, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του, σύμφωνα με το Radio Free Europe.
1 Οκτωβρίου – Βλαντίμιρ Νεκράσοφ: Ο 66 ετών πρόεδρος της Lukoil (η οποία πήρε μια σπάνια δημόσια θέση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου) που ανέλαβε μετά τον μυστηριώδη θάνατο του πρόεδρου Ραβίλ Μαγκάνοφ, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, επιβεβαίωσε η εταιρεία παρέχοντας λίγες περαιτέρω λεπτομέρειες.
23 Αυγούστου – Γεβγκένι Πριγκόζιν: Αεροπλάνο που μετέφερε ηγετικά στελέχη της φημισμένης ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner κατερρίφθη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής της ομάδας Πριγκόζν, στα 62 του έτη, έχοντας προηγουμένως ηγηθεί μιας αποτυχημένης απόπειρας ανταρσίας νωρίτερα το 2023.
16 Αυγούστου – Γκενάντι Λόπιρεφ: Ο 69 ετών πρώην υποστράτηγος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φρουράς της Ρωσίας, ο οποίος επέβλεπε κάποτε το συγκρότημα του Πούτιν στο Σότσι, βρέθηκε νεκρός από απροσδιόριστη ασθένεια σε σωφρονιστική αποικία, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 10 ετών για δωροδοκία, μετέδωσε το Radio Free Europe επικαλούμενο τη ρωσική υπηρεσία φυλακών.
24 Δεκεμβρίου 2022 – Πάβελ Αντόφ: Περιφερειακός αξιωματούχος, πρώην διευθύνων σύμβουλος κρεατοβιομηχανίας και σύμφωνα με αναφορές επικριτής του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, ο Αντόφ, 65 ετών, πέθανε αφού έπεσε από το παράθυρο του ξενοδοχείου Sai International στην Ινδία, μόλις δύο ημέρες αφότου ο επιχειρηματικός του συνεργάτης Βλαβντίμιρ Μπιντένοφ, 61 ετών, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στο ίδιο ξενοδοχείο.
1 Σεπτεμβρίου 2022 – Ραβίλ Μαγκάνοφ: 67 ετών πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil πέθανε μετά από πτώση από το παράθυρο ενός νοσοκομείου στη Μόσχα, μήνες αφότου η εταιρεία του αναδείχθηκε ως μία από τις λίγες ρωσικές επιχειρήσεις που άσκησαν κριτική στον πόλεμο στην Ουκρανία.
14 Αυγούστου 22 – Νταν Ράποπορτ: Ο Λετονοαμερικανός επενδυτής και ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων Ράποπορτ, 52 ετών, επικριτής του Πούτιν και υποστηρικτής του Ναβάλνι, βρέθηκε νεκρός αφού έπεσε από το πολυτελές κτίριο διαμερισμάτων του στην Ουάσινγκτον, και ενώ η αστυνομία δεν βρήκε αρχικά στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοι του Ράποπορτ δήλωσαν στο Politico ότι ο αιφνίδιος θάνατός του ήταν εξαιρετικά ύποπτος.
Από τότε που ο Πούτιν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας το 2000, πολλοί από τους επικριτές και τους πολιτικούς του αντιπάλους βρήκαν βίαιο θάνατο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο Σεργκέι Γιουσένκοφ, πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος και ένας από τους πρώτους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου το 2003 έξω από το σπίτι του στη Μόσχα. Ο εκτελεστής του δεν συνελήφθη ποτέ. Παρόμοια τύχη είχε και Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος πυροβολήθηκε πισώπλατα κοντά στο Κρεμλίνο το 2015. Αν και πέντε άνδρες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης, τα μέλη της οικογένειάς του απέρριψαν τις καταδίκες και δήλωσαν στον Guardian ότι συνδέονται άμεσα με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, στενό σύμμαχο του Πούτιν. Σημαντικός αριθμός επικριτών του Πούτιν και αποστάτες έχουν επίσης δηλητηριαστεί στο εξωτερικό. Το 2006, ο πρώην πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο σκοτώθηκε αφού ήπιε τσάι με πολώνιο. Ο Λιτβινένκο αυτομόλησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000 και έγινε επικριτής του Ρώσου προέδρου. Πολλοί επικριτές του έχουν έκτοτε δηλητηριαστεί από το νόβιτσοκ, ένα χημικό όπλο που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του επίσης αποστάτη Σεργκέι Σκριπάλ και της συζύγου του Γιούλια το 2018. Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε επίσης από τον νευροπαραλυτικό παράγοντα το 2020, αλλά επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας.
Εκτός από τη στοχοποίηση πολιτικών και επιχειρηματιών, η Ρωσία έχει επίσης περιορίσει αυστηρά τους δημοσιογράφους όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, συνολικά 37 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί καλύπτοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους περισσότερους θανάτους να κάνουν λόγο για “διασταυρούμενα πυρά”, “επικίνδυνη αποστολή” ή “δολοφονία”. Τουλάχιστον 12 ακόμη συνελήφθησαν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν επειδή κάλυπταν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και η συντάκτρια του Radio Free Europe Αλσού Κουρμασέβα. Η Ρωσία απαγόρευσε έκτοτε το χρηματοδοτούμενο από τους Αμερικανούς Radio Free Europe και το Radio Liberty ως “ανεπιθύμητη” επιρροή.
Πηγή Forbes / Zachary Folk